Bedre forhold for goldkøerne skal give resultater

Ulrik Lassen viste sin nye stald frem.

Der var stor tilslutning til arrangementet på Sejrsminde. Den 3.000 kvadratmeter store stald gør op med den tidligere overbelægning på ejendommen.

- Før skulle køerne nærmest trække nummer for at komme til foderbordet, men nu har vi endelig fået rammerne til at præstere mere end de 12.000 kg EKM, de har leveret indtil nu.

Det var en tilfreds mælkeproducent, Ulrik Lassen, der forleden sammen med blandt andre Velas bød velkommen til åben stald i hans nybyggede anlæg, der giver ekstra plads til goldkøer, nykælvere samt 140 lakterende køer på Sejrsminde ved Them.

Den samlede besætning tæller knap 700 årskøer.

Nu glæder Ulrik Lassen sig til at se resultater, som han er sikker på, vil komme, når han blandt andet inden længe sætter gang i fasefodring af goldkøerne.

- Det skal nok komme til at kunne ses på ydelsen. Det er jeg sikker på, fortalte landmanden, der dog er indstillet på at vente lidt længere på resultaterne end da han sidst byggede til.

Det var tilbage i 2018, hvor han fik samlet malkebesætningen på én matrikel i stedet for to og byggede nyt malkecenter.

- Dengang så vi en stigning i ydelsen fra dag ét. Her er det med et lidt mere langsigtet perspektiv, konstaterede han.

Hjælp fra SimHerd

Ulrik Lassen har aldrig været i tvivl om, at goldkoforholdene skulle forbedres på et eller andet tidspunkt.

- Goldkoafsnittet var fuldstændig overbelagt, og selvom det egentlig fungerede fornuftigt efter omstændighederne, har flere fagfolk spurgt mig, hvordan jeg på nogen måde kunne få det til at fungere. Så det har hele tiden været et spørgsmål om tid, før der skulle ske noget, forklarede han.

Skulle Ulrik Lassen – eller banken – være i tvivl om fidusen i at bygge den nye stald på 3.000 kvadratmeter, kunne Kirsten Søndergaard Hansen fra Kvægdyrlægerne Midt ved hjælp af SimHerd-beregninger fjerne al usikkerhed.

Især goldkoafsnittet giver gode økonomiske udsigter. Her viser beregningerne, at hvis tingene arter sig som forventet – blandt andet med forbedret reproduktion hos kvierne – ville udvidelsen give et dækningsbidrag på 3,2 millioner kroner om året. Skulle det gå dårligere end forventet, ville dækningsbidraget stadig være på 2,3 millioner kroner om året, mens scenariet ”over forventning” kan give 3,6 millioner kroner i årligt dækningsbidrag.

Netop de beregninger har været et slagkraftigt argument over for banken.

- SimHerd er et enormt godt redskab, når man skal have banken med på at bygge nyt. Der er konkrete tal og masser af litteratur bagved, som banken stoler på, fastslog Kirsten Søndergaard Hansen.

Læs også