bannerPos

Første skridt er taget mod genomiske avlsværdital på krydsninger

Første skridt er nu taget på vejen mod større fremgang i avlen med genomiske avlsværdital. Arkivfoto
31-07-2020 10:33

Første skridt er taget mod at kunne beregne genomiske avlsværdital for malkekvægskrydsninger. Det er sket ved at indsamle vævsprøver i projektet DairyCross, som har ført til bestemmelsen af genotyper på omkring 6.000 krydsningskøer.

Målet er en større avlsmæssig fremgang, og vejen derhen er genomiske avlsværdital for malkekvægskrydsninger i Danmark for at have et større grundlag for at kunne bruge kønssorteret sæd og kødkvægssæd mere målrettet.

Derfor har avlsrådgivere og inseminører indsamlet vævsprøver, som er blevet analyseret gennem GUDP-projektet DairyCross. Vævsprøverne kommer fra forskellige kombinationer af Holstein, RDM og Jersey-krydsninger i 75 besætninger.

- Vi vil fra projektets side gerne sige tak til de deltagende besætninger og de medarbejdere fra VikingDanmark, der har stået for indsamlingen af vævsprøver. Det har været et stort logistisk arbejde at sikre, at alle krydsningskombinationer er repræsenteret, siger projektleder Jørn Rind Thomasen fra VikingGenetics, som også sender en stor tak mod de deltagende besætninger.

Etablere referencegruppe

Da det er nødvendigt at etablere en referencepopulation for krydsninger, er der ud over genotyperne i DairyCross også indhentet genotyper for knap 2.000 danske og svenske Montbéliardekrydsninger i EU-projektet GenTORE.

Tilsammen danner disse dyr grundstammen i den referencepopulation, der skal sikre genomiske avlsværdital for krydsningerne. Og i den sammenhæng har det været meget vigtigt, at de besætninger, som har deltaget, er gode til at registrere.

- Der har været stor opbakning fra de mælkeproducenter, der er blevet kontaktet i forbindelse med indsamlingen af vævsprøver, og mange har givet udtryk for, at de ser frem til at få genomiske avlsværdital på krydsningerne, siger Jørn Rind Thomasen.

Metode til beregning

Bestemmelsen af genotyperne er kun første skridt på vejen mod, at krydsningerne får genomiske avlsværdital.

Næste skridt bliver at udvikle metoder til at beregne genomiske avlsværdital for egenskaberne i NTM. Dette arbejde foregår ved Center for Kvantitativ Genetik og Genomforskning ved Aarhus Universitet.

- Vi forventer fra projektets side, at vi kan publicere genomiske avlsværdital for nogle af egenskaberne i NTM på krydsningerne i første halvdel af 2021, lyder det på VikingDanmarks hjemmeside.

teba

Suspension af vaccine ophævet

Fødevarestyrelsen har ophævet suspensionen af anvendelsen af vaccinen Suvaxyn PRRS MLV til svin mod PRRS. Producenten Zoetis glæder sig over styrelsens afgørelse.

Glæde over tredoblet pulje til modernisering

Landbrug & Fødevarer Svineproduktion har længe presset på for at få øget puljen med midler til modernisering og etablering af mere klima- og miljøvenlige slagtesvinestalde. Nu er puljen tredoblet.

Klimaminister glad for delaftale om en klimalov for EU

Der er nu taget det første skridt mod en aftale om en europæisk klimalov. Klimaloven skal sikre, at målet om klimaneutralitet senest i 2050 bliver juridisk bindende, og det er klimaminister Dan Jørgensen (S) godt tilfreds med.

Arla hæver aconto-prisen med 7,50 øre

Arlas aconto-pris for konventionel mælk vil stige med 7,50 øre pr. kg fra 1. november.

Markedspodcasten - Europæisk hvedepris tordner derudaf

Til trods for en stor lagerbeholdning mange steder, så stiger hvedeprisen. Hvordan kan det hænge sammen? Og hvilken betydning har det for planteavlerne? I podcasten bliver der som altid rundet de vigtigste tendenser indenfor afgrødemarkedet. Markedsanalytiker Peter Arendt fra MinAgro - og chefredaktør Jacob Lund-Larsen - gør dig klogere på, hvordan du bør agere.

Vis lederskab i S og V

Sexisme, køn og klima fylder næsten hele dagsordenen og sendefladen i medierne. Og det selv om et af Danmarks højest profilerede erhverv, minkavl og pelsindustri, er ved at bukke under.

EU-strategi støtter fødevareproducenterne

L&F med Martin Merrild i spidsen bakker op om, at Europarådet vil støtte landmænd og fødevareproducenter ved at styrke et mere bæredygtigt europæisk fødevaresystem.

Seks nye tilfælde af ASF i Brandenburg

Nu er der i alt bekræftet 86 tilfælde af afrikansk svinepest i den tyske delstat Brandenburg.

Agtech-virksomhed får ny kapital

Virksomheden TeleSense Inc. har fået tilført 10,2 millioner dollars i kapital for at øge produktionen. Samtidig bliver kendt dansk-amerikaner inden for kornbranchen nyt medlem af bestyrelsen.
Side 1 af 1953 (39060 artikler)Prev1234567195119521953Next