bannerPos

Første skridt er taget mod genomiske avlsværdital på krydsninger

Første skridt er nu taget på vejen mod større fremgang i avlen med genomiske avlsværdital. Arkivfoto
31-07-2020 10:33

Første skridt er taget mod at kunne beregne genomiske avlsværdital for malkekvægskrydsninger. Det er sket ved at indsamle vævsprøver i projektet DairyCross, som har ført til bestemmelsen af genotyper på omkring 6.000 krydsningskøer.

Målet er en større avlsmæssig fremgang, og vejen derhen er genomiske avlsværdital for malkekvægskrydsninger i Danmark for at have et større grundlag for at kunne bruge kønssorteret sæd og kødkvægssæd mere målrettet.

Derfor har avlsrådgivere og inseminører indsamlet vævsprøver, som er blevet analyseret gennem GUDP-projektet DairyCross. Vævsprøverne kommer fra forskellige kombinationer af Holstein, RDM og Jersey-krydsninger i 75 besætninger.

- Vi vil fra projektets side gerne sige tak til de deltagende besætninger og de medarbejdere fra VikingDanmark, der har stået for indsamlingen af vævsprøver. Det har været et stort logistisk arbejde at sikre, at alle krydsningskombinationer er repræsenteret, siger projektleder Jørn Rind Thomasen fra VikingGenetics, som også sender en stor tak mod de deltagende besætninger.

Etablere referencegruppe

Da det er nødvendigt at etablere en referencepopulation for krydsninger, er der ud over genotyperne i DairyCross også indhentet genotyper for knap 2.000 danske og svenske Montbéliardekrydsninger i EU-projektet GenTORE.

Tilsammen danner disse dyr grundstammen i den referencepopulation, der skal sikre genomiske avlsværdital for krydsningerne. Og i den sammenhæng har det været meget vigtigt, at de besætninger, som har deltaget, er gode til at registrere.

- Der har været stor opbakning fra de mælkeproducenter, der er blevet kontaktet i forbindelse med indsamlingen af vævsprøver, og mange har givet udtryk for, at de ser frem til at få genomiske avlsværdital på krydsningerne, siger Jørn Rind Thomasen.

Metode til beregning

Bestemmelsen af genotyperne er kun første skridt på vejen mod, at krydsningerne får genomiske avlsværdital.

Næste skridt bliver at udvikle metoder til at beregne genomiske avlsværdital for egenskaberne i NTM. Dette arbejde foregår ved Center for Kvantitativ Genetik og Genomforskning ved Aarhus Universitet.

- Vi forventer fra projektets side, at vi kan publicere genomiske avlsværdital for nogle af egenskaberne i NTM på krydsningerne i første halvdel af 2021, lyder det på VikingDanmarks hjemmeside.

teba

Fortsat uændret svinenotering

Danish Crown fastholder en svinenotering på 10,50 kroner i næste uge. Friland sænker økotillægget med 75 øre. Udsigt til flere udsatte svin.

Hvedeudbytte på godt ti tons i det midtjyske

På Gesinggaard nær Herskind vest for Aarhus regner de med, at høsten er i hus fredag aften og efterafgrøderne sået i løbet af weekenden. - Vi er godt med, lyder det med tilfredshed fra landmand Steen Nørgård, der midt i tilfredsheden gerne slår et slag for, at reglerne om slåning af brak ændres.

Fodringsdag holder fagfolk opdateret om de seneste fodringstendenser

Magneter, mineraler, »klima-midlet« 3NOP og non-GM-afgrøder er blandt emnerne på Fodringsdag 2020, der afvikles 9. september i Herning.

Dobbelt så meget nedbør i Midt- og Vestjylland som på Vestsjælland i vækstsæsonen

Store regionale forskelle på vejret i vækstsæsonen vil præge årets høstudbytter, vurderer Danish Agro på baggrund af data fra over 1.000 vejrstationer. De midtjyske landmænds marker har haft lavest temperatur og færrest solskinstimer.

Väderstad flytter til Fyn

Maskinproducent flytter fra Sjælland til Fyn i denne måned.

Udenlandske ansatte får lettere adgang til coronatests

Det er nu muligt for indrejsende arbejdskraft uden bopæl i Danmark at blive testet for Covid-19, selvom de ikke har symptomer.

Foderstyrke og fokus på rygspæktykkelse ved løbning

Polte skal ved løbning være 230 til 240 dage gamle, de skal veje 145 til 160 kg og have 14 til 15 mm rygspæktykkelse. Endelig skal de løbes i anden brunst, anbefaler Nutrimin.
Side 1 af 1895 (37893 artikler)Prev1234567189318941895Next