bannerPos

Debat: Dansk kartoffelproduktion er truet

AF: DEBATINDLÆG

09-07-2020 12:55
Dispensation til brugen af Reglone handler om meget mere end landbruget

Af : Formand Familielandbruget Midt-Vest,  Næstformand Familielandbruget VEST-Jylland og medlem af SAGRO planteavlsudvalg, Martin Alstrup

Dansk landbrug står og kigger ned i et stort dyb, hvis ikke kartoffelavlerne får en dispensation til at bruge midlet Reglone til at nedvisne kartofler. Og det er NU, vi skal bruge det.

Det er så vigtigt et værktøj for os, fordi det er det eneste, der er i værktøjskassen. Det er lige så vigtigt for os som, som de PC’er, de bruger i styrelsen og ministerierne.

I Familielandbruget er bedrifterne ikke store, og der er få, der kan investere i maskinel, der skulle kunne sikre en mekanisk bearbejdning af kartoflerne. Dels er det alt for dyrt for os, dels kan det være spildt at investere i tvivlsomt materiel, før det er påvist, at de virker – og at det nødvendigt.

Det er uhyrligt, at Fødevarestyrelsen har nølet siden september med at give et svar på landbrugets ansøgning om dispensation. Vi SKAL finde andre midler, men vi er nødt til at få givet tiden til, at de kan udvikles.

Vi har et helt erhverv her i det midt- og vestjyske, hvor kartoffelavlere i løbet af de næste to uger skal i gang med at nedvisne kartoflerne.

Alvorlige konsekvenser

I første omgang vil det naturligvis ramme de landmænd, der producerer kartofler, frø og grøntsager. Hertil kommer en stor følgeindustri inden for branchen, og i sidste ende er det jo forbrugerne, der bliver ramt, fordi de ikke kan få fødevarer i den kvalitet, de efterspørger.

Jeg mener, at både de lokale politikere og politikerne på Christiansborg bør sikre, at vores erhverv – og danskernes fødevarer -  har høj prioritet.

Det giver ingen mening, at danske landmænd skal stilles så meget dårligere, end kolleger i eksempelvis Tyskland og Holland, som netop har fået dispensation, så der er tid til at finde de rigtige holdbare løsninger.

Jeg håber meget på, at de argumenter, der er fremført for en dispensation, betyder, at der snart kommer en løsning. Det er inden for de næste to uger, at vi skal i gang – ellers er det for sent – for landbruget og for samfundet.

Dette er et debatindlæg, som vi har valgt at offentliggøre på vores hjemmeside og/eller i et eller flere af vores printmedier. Indlægget er udelukkende et udtryk for skribentens egne holdninger.

Produktion af græsprotein er i gang

Danmarks første kommercielle anlæg til fremstilling af græsprotein er etableret, så foder med græsprotein kan forventes klar i dette efterår. Seges afholder webinar om græsprotein den 14. september.

Er der fradrag for udgiften til høstfesten?

Høsten står for døren, og når den er i hus, skal det måske fejres med en hyggelig høstfest. Men hvor-dan er det egentlig med fradragsretten for landmanden? Og hvad med medarbejderne, beskatningen og momsen?

Planteavlskonsulenter rådgiver ud fra rigide regler

De massive krav til efterafgrøder sætter planteavlskonsulenters faglighed under pres, mener Gustav Garth-Grüner, næstformand i Bæredygtigt Landbrug, der også mener, at nogle af dem bukker under for presset. Planteformand i L&F er uenig.

Kød i historisk fald

Både produktion og forbrug af kød ser ud til af falde globalt for andet år i træk.

Kartoffelavlere står midt i historisk eksperiment

En effektiv, ensartet vækststandsning i kartofler er kodeordet for et godt resultat, pointerer landskonsulent Lars Bødker, Seges.

Eksportportalen advarer om ekstreme temperaturer

EksportKontrolCentret tilbagesender mange logbøger i øjeblikket på grund af utilstrækkeligt hensyn til de varme temperaturer i de planlagte ruter.

Man må tidligt op

Mens de fleste danskere stadig sover, tager landmand Mikkel Andersen de første kartofler op, så de kan komme videre til pakkerierne, hvor de vaskes og pakkes.
Side 1 af 1892 (37824 artikler)Prev1234567189018911892Next