bannerPos

Manglende indtjenening: Tak for ordene Niels Rasmussen

Redaktionen

12-01-2019 10:00

Af Kjartan Poulsen, formand, Landsforeningen af Danske Mælkeproducenter

Selv om Niels Rasmussen, tidligere formand for Centrovice, har forladt praktisk landbrug, er hans klarsyn for landbrugets problemer bestemt ikke støvet til, fremgår det tydeligt af hans læserbrev her i avisen i torsdags.

Hvor har han dog ret i, at manglen på indtjening er årsag til, at generationsskiftet er gået i stå, at det er vanskeligt at få god arbejdskraft, ja, i det hele taget i at landbruget sidder fast i lav indtjening.

For nyligt blev det bekræftet, at Danmark stadig er det dyreste land i EU, og alligevel er Arla Foods stolt af, at de kan overmatche deres peer-group, selv om Arla-afregningen ligger langt nede i feltet af europæiske mejerier.

Niels Rasmussen har ret i, at det ikke er andre landes afregningspriser, der afgør, om det er rentabelt at drive landbrug i Danmark. Det drejer sig om at følge med samfundsudviklingen i hjemlandet.

Snart valg i Arla

- Sagt lidt firkantet konkurrerer landmænd med hinanden om at tjene så lidt så muligt pr. kg mælk og kød, skriver Niels Rasmussen, og det er desværre ikke forkert. Som andelshaver i Arla Foods burde vi forlange, at mejeriet opstiller muligheder for, hvordan indtjeningen kan øges, i stedet for at fokusere på, hvordan de sidste kilo kan afsættes med mindst muligt tab.

Landsforeningen af Danske Mælkeproducenter har præsenteret en mulighed for at inddrage producenterne i afgørelsen af produktionsomfang og pris i lavprisperioder, men foreløbig lytter mejeriet tilsyneladende hellere på dem, der tror, at de kan overleve ved at udkonkurrere naboen.

"- Personligt vil jeg hellere stemme på en, som vil arbejde for primærlandmandens indtjening frem for øget indvejning i mejeriet"

Heldigvis er der snart valg i Arla Foods, og personligt vil jeg hellere stemme på en, som vil arbejde for primærlandmandens indtjening frem for øget indvejning i mejeriet.

Fokus på salgspris

Vi skal hellere følge dem, der har formået at få en halv liter vand til at koste 10 kroner, som Niels Rasmussen beskriver, frem for at være misundelige på de tyske og engelske landmænd, der kan ansætte medhjælp til 10 euro i timen.

Niels Rasmussen er ude af erhvervet, men der må også være folkevalgte med lignende overbevisning. Folkevalgte, der kan se tingene tilstrækkeligt meget ovenfra og fra landmandens situation.

Ellers har det repræsentative demokrati jo spillet fallit.

 

Danmark indgår energisamarbejde med Argentina

Danmarks erfaring med vedvarende energi kan hjælpe Argentina med at omstille landets energisektor. De to lande underskriver en samarbejdsaftale i forbindelse med dronningens statsbesøg i disse dage.

Lån i eget selskab kan give et stort skattesmæk

Det kan være fristende at låne penge af sit eget selskab, men det kan i værste fald ende med et milliondyrt skattesmæk, siger chefrådgiver i LandboNord.

Minister kom forbi

I går besøgte beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen og Venstres lokale folketingsmedlem Anni Matthiesen virksomheder i Vejen kommune.

Fremtidens kvægstald bliver med mindre inventar

Mere fleksibilitet og mindre inventar. Sådan lyder en af spådommene om fremtidens kvægstald.

Seges med i opløb om dansk designpris

Seges' it-værktøj CropManager er inde i billedet til at vinde en Danish Design Award i kategorien Save Ressources.

Krybestrøm spændte ben for ydelsen

10 år gamle foranstaltninger mod krybestrøm var irret over, da Niels Dengsø Jensen sidste år oplevede markant fald i ydelsen.

Ubegrundet pesticid-frygt er åbenbart stærkere end god gammeldags retssikkerhed

Der er ingen risiko for det danske grundvand i forhold til de lovlige og godkendte sprøjtemidler, der anvendes i dag – og juridisk halter grundlaget også for ministerens nye initiativ, skriver Bæredygtigt Landbrugs chefjurist.
Side 1 af 1489 (29765 artikler)Prev1234567148714881489Next

Digitale brochurer

A-One Danmark er den danske del af Devenish & A-One Feeds og har over 60 års erfaring i landbrugsindustrien. Devenish er førende inden for udvikling og levering af avancerede ernæringsmæssige løsninger i forbindelse med de forskellige udfordringer, som vores kunder står over for inden for svine- og fjerkræsektoren samt i forbindelse med drøvtyggere, kæledyr og heste.

Gennem årene har Hansen & Larsen gennemført en lang række byggeprojekter i dansk landbrug. Vi har sat vores signatur på en bred vifte af kostalde, svinestalde, specialstalde, haller og gylletanke – for nu blot at nævne de mest oplagte projekter inden for dette felt.

Polaris ATV er amerikanske ATV maskiner i høj kvalitet. Polaris Sportsman ATV’er er driftsikre og har lang levetid til gode priser. Vores sortiment omfatter proffesionelle arbejds ATV’er, Rangere som er terrængående med kabine, lad og plads til to Sportsman ATV’er og Ranger er modeller som ofte bliver brugt i landbrug. Vi har også kraftige og sikre børneATV’er, EL-biler og meget mere. Vi har et bredt tilbehørssortiment og redskabssortiment til Sportsman ATV’erne og Ragner modellerne, med det rigtige udstyr og de rigtige redskaber bliver maskinerne nyttige arbejdsredskaber.

– DER ER RIGTIG MANGE PENGE I RENT DRIKKEVAND TIL PRODUKTIONSDYR I LANDBRUGET – ECA-vand også kaldet NEUTHOX, er det nye sort til alle produktionsdyr i landbruget. Waterclean ApS er forhandler af det eneste danskproducerede ECA-vand anlæg i Danmark. NEUTHOX er godkendt af fødevarestyrelsen og registreret (lovpligtigt) i EU! Waterclean ApS har mere end 35 års erfaring i vandbehandling, og rådgivning! Vi kan træffes på tlf. +45 82 30 40 20 eller e-mail: lg@waterclean.dk

Læs de nyeste tilbudsaviser fra P. Lindberg

Se flere brochurer