bannerPos

Manglende indtjenening: Tak for ordene Niels Rasmussen

Redaktionen

12-01-2019 10:00

Af Kjartan Poulsen, formand, Landsforeningen af Danske Mælkeproducenter

Selv om Niels Rasmussen, tidligere formand for Centrovice, har forladt praktisk landbrug, er hans klarsyn for landbrugets problemer bestemt ikke støvet til, fremgår det tydeligt af hans læserbrev her i avisen i torsdags.

Hvor har han dog ret i, at manglen på indtjening er årsag til, at generationsskiftet er gået i stå, at det er vanskeligt at få god arbejdskraft, ja, i det hele taget i at landbruget sidder fast i lav indtjening.

For nyligt blev det bekræftet, at Danmark stadig er det dyreste land i EU, og alligevel er Arla Foods stolt af, at de kan overmatche deres peer-group, selv om Arla-afregningen ligger langt nede i feltet af europæiske mejerier.

Niels Rasmussen har ret i, at det ikke er andre landes afregningspriser, der afgør, om det er rentabelt at drive landbrug i Danmark. Det drejer sig om at følge med samfundsudviklingen i hjemlandet.

Snart valg i Arla

- Sagt lidt firkantet konkurrerer landmænd med hinanden om at tjene så lidt så muligt pr. kg mælk og kød, skriver Niels Rasmussen, og det er desværre ikke forkert. Som andelshaver i Arla Foods burde vi forlange, at mejeriet opstiller muligheder for, hvordan indtjeningen kan øges, i stedet for at fokusere på, hvordan de sidste kilo kan afsættes med mindst muligt tab.

Landsforeningen af Danske Mælkeproducenter har præsenteret en mulighed for at inddrage producenterne i afgørelsen af produktionsomfang og pris i lavprisperioder, men foreløbig lytter mejeriet tilsyneladende hellere på dem, der tror, at de kan overleve ved at udkonkurrere naboen.

"- Personligt vil jeg hellere stemme på en, som vil arbejde for primærlandmandens indtjening frem for øget indvejning i mejeriet"

Heldigvis er der snart valg i Arla Foods, og personligt vil jeg hellere stemme på en, som vil arbejde for primærlandmandens indtjening frem for øget indvejning i mejeriet.

Fokus på salgspris

Vi skal hellere følge dem, der har formået at få en halv liter vand til at koste 10 kroner, som Niels Rasmussen beskriver, frem for at være misundelige på de tyske og engelske landmænd, der kan ansætte medhjælp til 10 euro i timen.

Niels Rasmussen er ude af erhvervet, men der må også være folkevalgte med lignende overbevisning. Folkevalgte, der kan se tingene tilstrækkeligt meget ovenfra og fra landmandens situation.

Ellers har det repræsentative demokrati jo spillet fallit.

 

Fra glad gris på marken til gourmetpølse i hotdogbrød

Madbazaren, på skuet i Hjørring, præsenterer i år omkring 40 udstiller. En af dem er GladGris fra Brønderslev. Et velfærdskoncept hvor grisen både kommer til verden og slutter sine dage på marken, og hvor det handler om høj velfærd og kødkvalitet.

Hvem fejer Fejø af banen som Årets Landsby 2019?

Til august afgøres det, hvem der skal overtage tronen som Årets Landsby efter Fejø.

Landbrug hårdt ramt af lynnedslag

Juni har indtil videre budt på usædvanlig mange lynnedslag, og landbrugskunder har været forholdsvis hårdt ramt, viser en opgørelse fra Alm. Brand.

En stor frødag for inkarnerede frøavlere

Etablering af frøafgrøder var ét af de mange emner, der blev sat fokus på ved Østdansk Landboforenings stort anlagte frøavlsarrangement i går. - Tanken er nu at gentage denne Store Frødag fremover hvert fjerde år, fortalte formand Jørgen Petersen.

Ib Hjort bruger skårlægger til frøet fra 2020

Med græsfrø, henholdsvis rajsvingel og rajgræs, som højværdiafgrøde i en fjerdedel af sin 1.150 hektar store økoproduktion ønsker Ib Hjort nu at optimere med skårlægning fremfor direkte tærskning af frøet.

Nye metoder i avlsarbejdet

Avl & Genetik, Seges Svineproduktion arbejder konstant på at øge avlsfremgangen for DanBreds kunder. En ny metode til at evaluere avlsdyrenes genetiske anlæg for styrke skal sikre endnu bedre holdbarhed af slagtesvin og søer.

Interesse for ny uddannelse til produktionsleder

Der er god interesse for den nye uddannelse ”Produktionsleder+” som Grindsted Landbrugsskole udbyder i samarbejde med Sagro.

Lille israelsk foderblander med stor kapacitet

Israelske RMH er klar med en ny selvkørende foderblander, der trods sine beskedne 14 kubikmeter kan læsse, blande og udfodre 56 kubikmeter i timen.
Side 1 af 1569 (31366 artikler)Prev1234567156715681569Next