bannerPos

Kønsneutralt erhverv bliver bondemandens endeligt

HVAD SYNES DU SELV? Her kan det i situationen give god mening lige at skifte kønsidentitet – væk fra at være en bondemand. Du bestemmer selv

AF: JACOB LUND-LARSEN

CHEFREDAKTØR
12-09-2019 21:00

IKKE ALT ER rosenrødt i dansk landbrug. Men holdt op imod sidste år er der tiltrængt, økonomisk fremgang mange steder. Så vi vil tillade os at være i det lidt mere muntre hjørne for en gangs skyld, derfor kan ironi og sarkasme forekomme herunder. Godt nok på en udfordrende baggrund, det må vi erkende.

SAGEN ER SÅLEDES, at dansk landbrug som erhverv står foran en kæmpe opgave med generationsskifte. 57 år er den gennemsnitlige landmand. Og hver fjerde landmand er over 65 år, så ifølge L&F skal 2.000 heltidsbrug og 5.000 deltidsbrug skifte ejere inden for få år. Det er dog ikke sikkert, det bliver en bondemand, der flytter ind, når landmanden flytter ud. At bruge ordet mand er nemlig i nogens øjne krænkende. Så nu skal ikke blot Københavns Universitets kloge folk vare sig. Din fremtidige computer bliver for eksempel udstyret med en kønsneutral ordbog. Lidt af en mandfolkepræstation at lave sådan en, kunne man mene. Men det må man ikke sige, for det krænker dem, der ikke er en mand, eller de som påstår, de intet køn har.

SÅ MÅSKE ER det i grunden fint, at der bliver luget ud i bestanden af danske landmænd – undskyld vi mente selvfølgelig landpersoner. For det duer naturligvis ikke, at erhvervet tegnes af ældre, hvide landmænd. Disse tvivlsomme typer, som ikke burde levnes plads i et kønsneutralt samfund. Vi ved ikke, hvordan det står til med lægmænd, styrmænd, pølsemænd, bedemænd, domsmænd og brandmænd. Eller om havdyrene nu skal kaldes brandgopler, og de mennesker, der slukker ildebrande, skal kaldes brandpersoner.

MEN LAD OS alle blive enige om, at ord som landmand og bondemand må være passé i et moderne samfund, der gør en dyd ud af at være kønsneutralt. Faktisk er det slet ikke så svært, det her. Og må vi i den forbindelse ikke komme med et snildt, lille råd til dig, skulle du i tidernes morgen have været det, man forstod ved en ældre, hvid bondemand.

I DAGENS DANMARK er det således helt i orden at skifte køn alt efter situationen. Det kaldes situationsbestemt, flydende kønsidentitet. Det er måske ikke så tosset, set med en gammel bondemands øjne. Jagtet som denne type er i diverse miljø- og klimadebatter. Her kan det i situationen give god mening lige at skifte kønsidentitet – væk fra at være en bondemand. Du bestemmer selv. Du er nemlig i din gode ret til at påberåbe dig denne situationsbestemte, flydende kønsidentitet. Og når den hvide, ældre bondemand ikke eksisterer, så må kritikken forstumme for evigt. Det er muligvis bondemandens endeligt. Men er det egentlig ikke også på tide, vi får noget kønsneutralitet ind i landbrugserhvervet i en tid, hvor så mange andre synes at gå ind for, at dit køn er, hvad du selv tænker, at det skal være.

Behov for mere biogas

Der er positive takter i regeringens klimaudspil, men der er behov for en hurtigere og kraftigere udbygning af biogasproduktionen, mener Biogas Danmark.

Guld kan købes for dyrt

Husk på, at dem der ringer og forsøger at få jer til at investere er sælgere og ikke rådgivere, lyder det fra direktøren i Sagro, Finans og Formue, der advarer især svineproducenter mod at investere i luftige projekter for lånte penge.

Vil have stoppet udledning til Øresund permanent

I sidste øjeblik blev udledningen af 290.000 kubikmeter forurenende spildevand til Øresund udsat til efteråret. Udledningen bør dog stoppes permanent, lyder det fra både Danmarks Naturfredningsforening og Bæredygtigt Landbrug.

Nye klima-robuste hybridsorter

Et GUDP-projekt, Hybrimax, har som målsætning at fremavle nye hybridsorter i rug og roer, der forener høje udbytte med et lavt forbrug af pesticider.

Uændret Nord-West-notering

Nord-West-noteringen ligger på uændrede 54 euro, imens noteringen for otte kilo-grise ligeledes befinder sig på uændrede 35,5 euro.
Side 1 af 1846 (36908 artikler)Prev1234567184418451846Next