bannerPos

Tingene rykker: Landbruget er en del af løsningen

Jacob Lund-Larsen

Chefredaktør
11-05-2019 12:00

LANDBRUGET HAR I en længere periode hævdet over for det øvrige samfund, at erhvervet er en del af løsningen og ikke problemet, når man taler klima og miljø. Længe har det været for døve øren. Men selvom landbruget i nogle politiske kredse fortsat får drøje hug i den igangværende valgkamp, så begynder der også at ske noget.

TINGENE RYKKER SIG. Det samme er tilfældet hos landmændene selv. I dagens avis får pløjefri dyrkning en del spalteplads. Det er der én overvejende årsag til. Pløjefri dyrkning får mere plads hos danske landmænd. Markant mere. Arealet er nu oppe på 356.280 hektar. Det er 25 procents fremgang fra 2016-2018. Og dyrkningsprincipperne, der også kaldes agriculture conservation, begynder også at få mere og mere politisk bevågenhed.

FOR NYLIG VAR en række folkevalgte med i en høring om emnet på Christiansborg. Og i mandags kunne en række fremtrædende politikere på et valgmøde på Agerskov Kro høre, at landbruget har potentialet til at lagre hele Danmarks CO2-reduktion i jorden. Blandt andet gennem pløjefri dyrkning. For formanden for Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg, Pia Adelsteen (DF), var det ny viden. Men den nye viden skal bruges, forsikrede hun Effektivt Landbrug.

VI ER NATURLIGVIS helt med på, at der er udfordringer ved at fravælge ploven. Og det er ikke alle steder, det giver mening eller er realistisk. Men de landmænd, der i 2018 dyrkede 356.280 hektar pløjefrit, tager næppe fejl. Det gør de mange, der i de kommende år sandsynligvis også vælger at så direkte, forhåbentligt heller ikke.

DET VIL GIVE god mening, hvis politikerne i den kommende valgperiode opprioriterer forskning på området. Det samme gælder erhvervet selv. Der er således en række elementer i den pløjefri dyrkning, der falder lige ned i den igangværende klimadebat. Et mindre dieselforbrug. En reduceret CO2-udledning fra jorden og en beviselig større biodiversitet i marken er blot nogle af de elementer, der falder i tråd med tidens debat.

SAMTIDIG VIL DET være sandsynligt, at vi med tiden kommer til at se politikere foreslå, at pløjefri dyrkning får særbehandling, når der skal uddeles EU-støtte. Omkring hver sjette hektar dyrkes nu med ingen eller megen lidt kontakt med bøjet stål og jern. Landbruget er ganske rigtigt en del af løsningen. Og en del af løsningen kan hedde conservation agriculture.

Brasiliansk farmer dyrker Conservation Agriculture – fordi det på alle måder er bedst

På Agripastos Farm er efterafgrøder, sundt sædskifte og nye, bedre såmaskiner taget i brug for især at gøre jorden mere frugtbar ved at øge dens indhold af humus. Skiftet til CA har også betydet, at erosionen er ophørt, hvilket er særdeles vigtigt.

Succes med nyt foldkoncept

Med nyt foldkoncept fravænnes en halv gris mere pr. so på Ulvehøjgaard ved Brørup, og de fravænnede smågrise vejer 1,6 kilo mere.

Forekomst af influenza har ingen sæson

Dyrlægerne hos Vet-Team anbefaler, at der tages prøver inden, vaccination mod influenza begyndes, men også med jævne mellemrum efterfølgende, for at se om det fortsat er den rigtige type, man vaccinerer imod.

Tag flere sorter ind

Hvedeforælder Finn Borum fra Sejet Planteforædling giver sit bud på, hvorfor man skal vælge sorter med forskellige dyrkningsegenskaber. Planteavler Esben Kappel benytter også denne strategi og glæder sig over udsigten til høje udbytter.

Ny presser i Danmark

Den nye bigballepresser, Kuhn LSB 1290iD, kører nu for første gang i Danmark.

Fendts Ideal 10-mejetærsker nærmer sig danske marker

IdealDrive – styresystemet uden rat - er en feature i Fendts kommende topmodel. De første mejetærskere fra producentens øverste hylde kommer til at køre tests i den europæiske høst i år. Danske kunder kan få en ny Ideal 10-maskine til 2021-høsten.

Rapsprisen stiger på trods af høstens kommen

Normalt falder rapsprisen under høst her i Europa. Det virker blot ikke til at blive tilfældet i år. I stedet presser den europæiske rapspris på for nye stigninger og det tyder dermed på, at rapshøsten i Europa ikke bliver for god i år.

Foretræk høst til den tidlige side

Landbonord anbefaler så tidlig høst som muligt.

Kornhøsten kører nemt

Kornet tørrer godt og vinterbyggen er mange steder snart i hus.
Side 1 af 1586 (31708 artikler)Prev1234567158415851586Next