bannerPos

Tingene rykker: Landbruget er en del af løsningen

Jacob Lund-Larsen

Chefredaktør
11-05-2019 12:00

LANDBRUGET HAR I en længere periode hævdet over for det øvrige samfund, at erhvervet er en del af løsningen og ikke problemet, når man taler klima og miljø. Længe har det været for døve øren. Men selvom landbruget i nogle politiske kredse fortsat får drøje hug i den igangværende valgkamp, så begynder der også at ske noget.

TINGENE RYKKER SIG. Det samme er tilfældet hos landmændene selv. I dagens avis får pløjefri dyrkning en del spalteplads. Det er der én overvejende årsag til. Pløjefri dyrkning får mere plads hos danske landmænd. Markant mere. Arealet er nu oppe på 356.280 hektar. Det er 25 procents fremgang fra 2016-2018. Og dyrkningsprincipperne, der også kaldes agriculture conservation, begynder også at få mere og mere politisk bevågenhed.

FOR NYLIG VAR en række folkevalgte med i en høring om emnet på Christiansborg. Og i mandags kunne en række fremtrædende politikere på et valgmøde på Agerskov Kro høre, at landbruget har potentialet til at lagre hele Danmarks CO2-reduktion i jorden. Blandt andet gennem pløjefri dyrkning. For formanden for Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg, Pia Adelsteen (DF), var det ny viden. Men den nye viden skal bruges, forsikrede hun Effektivt Landbrug.

VI ER NATURLIGVIS helt med på, at der er udfordringer ved at fravælge ploven. Og det er ikke alle steder, det giver mening eller er realistisk. Men de landmænd, der i 2018 dyrkede 356.280 hektar pløjefrit, tager næppe fejl. Det gør de mange, der i de kommende år sandsynligvis også vælger at så direkte, forhåbentligt heller ikke.

DET VIL GIVE god mening, hvis politikerne i den kommende valgperiode opprioriterer forskning på området. Det samme gælder erhvervet selv. Der er således en række elementer i den pløjefri dyrkning, der falder lige ned i den igangværende klimadebat. Et mindre dieselforbrug. En reduceret CO2-udledning fra jorden og en beviselig større biodiversitet i marken er blot nogle af de elementer, der falder i tråd med tidens debat.

SAMTIDIG VIL DET være sandsynligt, at vi med tiden kommer til at se politikere foreslå, at pløjefri dyrkning får særbehandling, når der skal uddeles EU-støtte. Omkring hver sjette hektar dyrkes nu med ingen eller megen lidt kontakt med bøjet stål og jern. Landbruget er ganske rigtigt en del af løsningen. Og en del af løsningen kan hedde conservation agriculture.

Intensivt landbrug er vejen frem for klimaet

Hvis man lod os gødske mere, kunne dansk landbrug alene løse den danske del af klimaopgaven, mener skribenten.

Tilsagn om tilskud til jordfordeling

Klarlæg allerede nu, om der kan være grundlag for en jordfordeling, inden der åbnes for ansøgninger til en ny tilskudsordning, lyder rådet fra Søren Nørgaard Sørensen, advokat og partner, HjulmandKaptain.

Hvor tjener man pengene i sit markbrug?

Når man kender sine omkostninger og arbejder med sine nøgletal, stiger interessen for bedriften og evnen til forandringer. - Man tjener derfor typisk mere ved at deltage i et DB2-tjek, påpeger maskinkonsulent Christian Rabølle, VKST.

Digitale kurser kan løfte arbejdet i stalden

Otte forskellige kurser tager fat i den basale viden om, hvordan vi passer grisene, hvad det er vigtigt at holde øje med i stalden, etc.

Ekspert vil have kommunerne ind i dige-kampen

Hvis der skal skabes mere klarhed om beskyttede diger i Danmark, må kommunerne komme i gang med den konkrete udpegning, mener museumsinspektør Tenna Kristensen, Museum Sønderjylland.

Gårdmejeri i Vendsyssel leverer luksusoste til Singapore Airlines

Singapore Airlines vil fremover tilbyde sine passagerer på businessclass flere oste fra Sønderhaven Gårdmejeri i Brønderslev. De nye oste vil blive specielt udviklet efter ønsker fra flypassagererne.

Danish Crown-direktør: Markedet tillader ikke prisstigninger

Direktør i Danish Crown Beef, Finn Klostermann fortæller, at han udmærket forstår slagtekalveproducenternes frustration over nuværende afregningspriser. At priserne ikke er højere, skyldes flere faktorer, forklarer han.
Side 1 af 1542 (30833 artikler)Prev1234567154015411542Next