Ny traktor klar til vinmarkerne

Guldbæk Vingård i Himmerland har købt en Fendt 210 F. Traktoren er trods sin beskedne størrelse ligeså rig på teknologi, som de helt store traktormodeller, og skal i vinmarkerne bærer et hav af redskaber gennem sæsonen.

Familien Thrysøe, som ejer vingården, skal bruge vinteren på at lære den nye traktor at kende. Guldbæk Vingård er ejet af Lone og Jan Thrysøe samt parrets søn og svigerdatteren, Kim og Helle Thrysøe. - Tredje generation er også klar, siger Jan Thrysøe, som netop har haft sit barnebarn Tilde i erhvervspraktik. Her ses Jan, Kim og Tilde – tre generationer. Den nye traktor kommer til at hjælpe til med de omkring 20.000 vinplanter. - Traktoren er bygget fuldstændig til vinmarker med sin størrelse og udstyr. Den har alt, hvad der kan presses ind i den af hydraulikudtag, da vi bruger mange redskaber og også flere på samme tid, siger Jan Thrysøe.

Hos Guldbæk Vingård, som ligger syd for Aalborg, lige uden for Støvring, skal vinteren bruges på at lære nyeste skud på stammen at kende – en Fendt 210 F.

Traktoren overtager opgaverne i vinmarkerne efter en aldrende New Holland, som er blevet ombygget flere gange gennem årene til stedets mange vinmarks-maskiner. Traktoren er gammel og på grund af sin alder, er den også blevet overhalet af den teknologiske udvikling.

Derfor har snakken på Guldbæk Vingård, også i flere år gået på et ønske om en ny traktor.

- Vi har længe gået og kigget på Fendt, for de kan det der med vinmarker. Og så har vi gået og sparet lidt sammen, for den er ikke gratis, siger Jan Thrysøe, som ejer Guldbæk Vingård sammen med sin hustru Lone og parrets søn og svigerdatteren Kim og Helle Thrysøe.

Der er tilplantet omkring fire hektar jord med grønne og blå druer – i alt omkring 20.000 planter.

Præcision og nøjagtighed

Trods den nye Fendt med sine 104 hestekræfter er af en beskeden størrelse, indeholder den blandt andet Fendt One-systemet, som også er at finde i de store traktorer. Softwaren i traktoren er også den samme som i modellerne, der er flere gange større end den, der kommer til at passe markerne på Guldbæk Vingård.

- Det er virkelig genialt til os. Vi sidder i de her små rækker og skal hele tiden have fingeren på pulsen. Det er ikke nogen stor mark, hvor, hvis man slår et sving på 30 centimeter, så sker der ikke så meget, men det gør der, hvis vi gør det i vinmarkerne. Enten ødelægger vi espalier, maskinen eller sådan noget. Så den nøjagtighed, vi kan styre den her med, med joystick og alt den elektronik, der er i den, det er helt genialt for os, forklarer Jan Thrysøe.

- Den her er jo bygget fuldstændig til vinmarker med sin størrelse og udstyr. Den har jo alt, hvad der kan presses ind i den af hydraulikudtag, da vi bruger mange redskaber og også flere på samme tid, lyder det.

Iøjnefaldende traktor

Hos TBS Suldrup, som har solgt traktoren til familien, husker salgskonsulent Ernst Winther Hansen også tydeligt, da far og søn, Jan og Kim, kom ind ad døren.

- De vidste præcis, hvad de ville have. Og faktisk mere om traktoren end vi selv gjorde, griner Ernst.

Jan og Kim var ikke i tvivl.

- Vi har valgt rigtig meget udstyr til. Det eneste, vi ikke har valgt til, er en selvkørefunktion, ellers har vi tilvalgt alt, siger Jan, som glæder sig til at lære traktoren at kende, for som han siger, er det noget helt helt andet end det, de er vant til.

Hos TBS Suldrup har det være en sjov og spændende opgave.

- Det er sjovt at sælge en stor traktor, men det er da lige så sjovt at sælge sådan en her, fortæller Ernst Winther Hansen, som også erkender, at traktoren har fået en del opmærksomhed, ikke mindst ved TBS’ åbent hus i november. Traktoren har en listepris på 930.000 kroner.

Et hav af redskaber

Traktoren kommer også til at bære forskellige typer harver. Blandt andet den, som kan lægge jorden ind omkring vinplanterne i efteråret og selvfølgelig også renser bedet ud for planterne.

Og endelig skal der på højre side også køres med et redskab med dobbeltfunktion.

- Den har to funktioner. Det primære er at tage skud af stammerne i forårsmånederne. Samtidig kan vi i foråret, hvor ukrudtet er lavt og svagt, køre med den en lille smule lavt, så tager den samtidig det frøukrudt, som spirer, forklarer Jan Thrysøe.

Får hjælp til beskæring

Foran på frontliften sidder der en basis mast, som kan styres fra traktoren. Op, ned, ud til højre og ind igen samt hælde nogle grader, hvis marken eksempelvis er skæv. Det er en redskabsbærer i sig selv, hvor familien Thrysøe kan montere forskellige redskaber. Her skal traktoren køre med tre forskellige redskaber hen over sæsonen.

- Den første, vi bruger i sæsonen, er allerede her i januar og februar. Normalt beskærer vi alle planter i hånden, men den her kan tage den øverste meter af rækkerne, forklarer Jan.

Grenene klippes i samme ombæring i små stykker, som drysser ned på jorden, så familien ikke står med et ordentligt læs grene efterfølgende.

- Det er en grovbeskæring. Så kommer vi med saksen i foråret. Grovbeskæringen sparer os for omkring 30 procent tid. Der er rigtig mange timer i at beskære vinplanter – fire minutter pr. plante, hvis man gør alt i hånden. Nu, hvor vi forbeskærer med traktoren, er vi nede på 2,5 til tre minutter pr. plante.

- Det betyder meget, når man skal gange det med 20.000 planter, konstaterer Jan Thrysøe.

Suger og pulverisere blade

Frontliftens mast kommer også til at bære et redskab, som hen på sommeren fjerner blade i druezonen, så der kan komme lys og luft ind til druerne.

- Det er en maskine, hvor man kører helt op mod planterne, og så suger den bladene af, pulveriserer dem, smider dem væk og afviser drueklaserne. Det skal gøres på det rigtige tidspunkt, der hvor druerne er ærtestore, for det er en ret hård proces, siger Jan.

Lidt senere, når vinplanterne når sin fulde højde på Guldbæk Vingård, 2,20 meter, skal de ikke blive højere. Her topkappes planterne, væksten stopper, og planten sender sukker ud i druerne.

- Når vi har klippet første gang, ved vi, at cirka 14 dage efter, skal der klippes én gang mere. Fordi planten reagerer ved at sætte sideskud ud, når vi kapper toppen. Den klipper både toppen og siderne på en gang, og der skal vi virkelig være nøjagtige.

Herudover er der redskaber til jordbearbejdning.

Økologi fra sommer

Guldbæk Vingård satte den første vinstok i 2008 og kan fra august kalde sig økologiske vinavlere.

- Og tredje generation er også klar, griner Jan Thrysøe, som netop har haft sit barnebarn Tilde i erhvervspraktik.

Men lige nu gælder det om at lære den snilde Fendt at kende.

Læs også