Sponseret af: H.C. Petersen Danmark A/S

Høj komfort i smal traktor test

Mange kompakttraktorer har opnået deres kompakte ydre mål på bekostning af førerkomforten, hvor det især er gået ud over kabinernes rummelighed. Helt modsat er udviklingen med landbrugstraktorer, hvor førerkomforten ofte er en afgørende faktor, når kunderne køber ny traktor.

Hos Deutz-Fahr mener man at have løst dilemmaet med høj førerkomfort i traktorer med minimale ydre dimensioner, som især anvendes af frugtavlere og i den grønne sektor.

Et godt bud på dette mener man at finde med de nye smalsporede Deutz-Fahr Agrotron 5000 DS TTV-traktorer fra 88-113 hk, der oven i købet har trinløs transmission.

Her har designerne formået at skabe en stor, rummelig panoramakabine med kun fire stolper og derfor optimalt udsyn til arbejdsområdet og redskaberne.

Kabinen er effektivt støj- og vibrationsdæmpet via et specielt »hydraulic silent block system«, har brede, baghængslede døre, helt plant gulv, air condition og luftaffjedret sæde, så den er både hurtig at komme ud og ind af og bekvem at arbejde i, hedder det fra producenten.

En lækker detalje er også, at traktorens 8 DV-elventiler til redskabernes hydrauliske funktioner betjenes i sædets armlæn – nemt, bekvemt og effektivt.

Trinløs komfort

En anden type komfort, der ikke har noget med kabinen at gøre, kommer fra den trinløse SDF-transmission med to hastighedstempomater. Den har to basisindstillinger – vej og arbejde.

Derudover vælger chaufføren mellem tre kørestrategier – manuel, auto eller PTO og har ydermere et indstilleligt PowerShuttle trinløst vendegear til rådighed umiddelbart ved siden af rattet, så der er alle muligheder for, at kørslen bliver jævn og behagelig.

Som en yderligere detalje skal det fremhæves, at de nye Deutz-Fahr Agrotron 5000 DS TTV-traktorer kører 40 kilometer i timen med stærkt reducerede motoromdrejninger (1.650 omdr. i minuttet), hvilket sparer brændstof og reducerer motorstøjen væsentligt.

De nye smalsporede Deutz-Fahr har som standard 8 DV-elventiler, der forsynes af en 100 liter Load Sensing-pumpe. Den suppleres af en separat 40 liters styretøjspumpe, der sikrer, at traktorens servostyring og smidighed er optimal, selvom der arbejdes med hydraulikkrævende redskaber eller for eksempel en frontlæsser.

Smalsporet udbudsmateriale

De smalsporede traktorer kan leveres med forakselaffjedring og en speciel LED-lyspakke, så for eksempel snerydning og glatførebekæmpelse i nattetimerne kan foregå med maksimalt overblik og sikkerhed.

Kristian Dalum, der er traktorekspert hos importøren HCP, opfordrer interesserede kunder til at henvende sig til de lokale forhandlere eller direkte til importøren og få en demonstration, før de køber ny traktor.

- Vi ser gang på gang, at udbudsmaterialet fra for eksempel kommuner er skrevet til ét bestemt traktormærke og model, så der reelt slet ikke er tale om et åbent udbud. Jeg skal ikke kloge i, om en blå, mørkegrøn, rød eller lysegrøn traktor er den bedste til kundens individuelle opgaver, men jeg synes, at man bør afdække mulighederne og skrive et tilpas bredt udbudsmateriale, så man i sidste ende får mest traktor og bedst mulig komfort for pengene, siger han.

H.C. Petersen Danmark A/S

Ansager Landevej 11
7200 Grindsted