Ny IT-løsning: Udregn dit DB2 på markniveau

FarmBackup har haft succes med en app som erstatter de fysiske arbejdssedler. Nu kommer de med endnu en IT-løsning, der præciserer udregningen af DB2 for planteavlere. Beregningen er så nøjagtig, at den kan indkredses til den enkelte marks egentlige dækningsbidrag, melder firmaet.

Planteavleren kender sine udgifter til såsæd, gødning og planteværn, men hvad koster det at have maskinerne kørende i marken? 

Det sidste kræver en nøjagtig registrering af tid og sted, hver gang en maskine er i gang - fra den forlader gårdspladsen, og til den kører ud i hver en afkrog af marken.

Denne registrering har FarmBackup udviklet en IT-løsning til. Det består af en GPS-tracker, som sidder på maskinerne og taler sammen med et system, hvorfra driftslederen kan følge med i markarbejdet på sin egen computer, skriver firmaet i en pressemeddelelse.

- Det er, hvad man kan kalde, en »plug and play«-løsning. Med en GPS-tracker og vores IT-system, kan du følge med i, hvor og hvornår dine maskiner kører. Det stiller ingen krav til registrering fra førerens side, så du tager samtidig risikoen for menneskelig unøjagtighed helt ud af ligningen, forklarer direktør fra FarmBackup Søren Knudsen. 

- Det kan være svært at få medarbejdere til at registrere præcist, hvor og hvornår de benytter en maskine, men her sker det automatisk. Du monterer en tracker, og så får du automatisk adgang til al data. Gennem denne data får du præcis indsigt i, hvad maskinomkostningerne er på den enkelte mark, forklarer direktør for FarmBackup Søren Knudsen. 

FarmBackup blev grundlagt i 2015 af brødrene Søren og Anders Knudsen. Dengang var det blot en digital markedsplads for maskinstationskørsel og entreprenørarbejde, men siden er der kommet en app, der kan erstatte de fysiske arbejdssedler, og nu IT-systemet til DB2-beregning.
 

Landmanden træffer velunderbyggede beslutninger

FarmBackup er de første i verden til at udvikle et system som dette. Fra at afgrøden sås, til den høstes, vil systemet registrere, hvornår, hvor og hvor lang tid maskinerne er i brug. Det giver en nøjagtig beregning, der kan spare bedriften for mange penge, forklarer direktøren.

- Det er mere end bare en måde at se, hvor maskinen befinder sig. Du får nøjagtige beregninger af dine dækningsbidrag, som du kan holde op mod din markplan. Du får indsigt i, hvad dine enkelte marker giver i afkast, og på den baggrund kan du få en kvalificeret beregning på, om dine forpagtninger er rentable og om nogle marker grundet form, størrelse, afgrødevalg og afstand til gården ikke giver det forventede afkast, siger Søren Knudsen. 

Mulighederne er uendeligt mange, og beregningen giver mening for både det enkelte landbrug, men også for driftsfællesskaber, som deler maskiner og derfor skal have helt styr på, hvor meget de enkelte maskiner er brugt på de enkelte bedrifter i driftsfællesskabet.

- Vores system beregner ikke kun den tid den enkelte maskine bruger i markerne, men også den tid det tager at køre til og fra markerne, så transporttiden kommer med i beregningen af DB2. For mange vil det være en øjenåbner at se, hvor lang tid der rent faktisk bruges på landevejen, og det kan have stor indflydelse på, hvor rentabel en mark er i sidste ende, fortæller direktøren.

Løsningen består af specielle GPS-trackers som let kobles til batteriet på bedriftens traktorer og selvkørende enheder såsom mejetærskere, finsnittere og ATV’er. 

Dertil kan du tilkøbe små Bluetooth-sendere, som monteres på hvert enkelt redskab. Når en traktor for eksempel kører af sted med en harve, vil GPS-trackeren på traktoren opfange signalet fra Bluetooth-senderen på harven, og på den måde ved man præcis, hvilket redskab der køres med.

Læs også