Tørken har ikke skudt kartoffel-forventningerne i sænk

Flere faktorer gør, at tørken indtil videre ikke har ødelagt de økonomiske forventninger til 2023 for kartoffelavlerne.

Af Frederik Danielsen, planterådgiver hos Sagro

Nok har 2023 været ekstremt tør, set over hele året, men forventningen til kartoffelsæsonen er ikke skudt i sænk af den grund.

Indtil videre ser det pænt ud derude. Kartoflerne har fået et fint, ens fremspring generelt set, og de er begyndt at blomstre. Måske er det sket lidt senere, end vi kunne ønske, men til gengæld er de kommet hurtigt af sted.

Der er også kommet lidt regn, og nogle har endog fået så meget, at de har slukket vandingsmaskinerne. Men det er selvfølgelig for tidligt at spå om høstens udbytte. Kommer der tidlig frost, kan det koste en del i udbytte. Og sidste år fik vi pludselig en stor mængde regn og skybrud flere steder sidst på sæsonen, som gav et stort udbyttetab.

Økonomiske faktorer ser gode ud

Selvom udbyttet ikke er til at spå om på nuværende tidspunkt, er der flere økonomiske parametre, som peger i den positive retning:

Generelt er prisen på stivelse høj, så flere får en god efterbetaling. Det er vi utroligt glade for i Sagro.

Desuden er elprisen på et mere spiseligt leje i forhold til sidste forår, så den har ikke været et tema, der er blevet diskuteret så meget rundt omkring i landet.

Men desværre har det nogle steder været nødvendigt at vande op til tre gange, før der var kommet vand til at holde kammen fugtig. Desværre ikke for alle, da der er store lokale forskelle på, hvor vandet er faldet.

Oven i stort vandingsbehov har der også været en del ekstraudgifter, særligt til skimmelbekæmpelse, hvor mange avlere har en meromkostning på cirka 1.500 kroner pr. hektar.

Så hvordan 2023 ender, tør jeg ikke spå om, men jeg er ikke pessimist.

Læs også