EU-Kommissionen bremser Østrigs glyphosatforbud

Østrig har over for EU-Kommissionen ikke kunnet fremlægge dokumentation, som berettiger landet til at indføre et nationalt forbud mod glyphosat.

Østrig kan ikke få lov til at forbyde glyphosat.
Østrig kan ikke få lov til at forbyde glyphosat.

Alle Europas øjne var rettet mod Østrig, da de som første EU-land i sommeren 2019 vedtog et totalforbud mod brug af afvisningsprodukter med glyphosat. 

Det var meningen, at forbuddet skulle gælde fra 1. januar 2020. Det er imidlertid aldrig nået at træde i kraft, og i denne uge er den østrigske regering – som siden vedtagelsen sidste år er udskiftet – ikke overraskende mødt modstand. 

EU-Kommissionen vil fortsat ikke acceptere, at Østrig går enegang. Glyphosat er i EU godkendt til 2022. De har således afvist det lovudkast, som de i maj i år fik forelagt fra Østrig.

Kan ikke retfærdiggøres

Ifølge landbrugsmediet Agrarheute ser Kommissionen ikke nogen specifikke østrigske problemer, der kan retfærdiggøre et fuldstændigt forbud mod glyfosat. Og der er ikke præsenteret nogle nye videnskabelige undersøgelser, som kan retfærdiggøre et forbud, lyder det.

Agrarheute skriver, at ifølge Kommissionen var alle de fremlagte videnskabelige beviser allerede taget i betragtning under EU-godkendelsen af det aktive stof. Derudover beviser ingen af undersøgelserne, at glyphosat udgør en specifik risiko for menneskers sundhed.

Kommissionen påpeger også, at processen til fornyelse af godkendelsen på EU-niveau startede i december 2019.

Undervejs har man fra Tjekkiet også gjort indsigelse mod Østrigs enegang på glyphosat-området. Den indsigelse gør, at andre lande nu har helt frem til 19. november til også at gøre indsigelse.

ege

Læs også

Nu meldes om lys bladplet i vinterraps
Flere pesticidforhandlere overtræder loven
Katastrofeår for roer med virusgulsot
Sprøjt tidligst muligt
FMC og Novozymes går sammen om biologisk bekæmpelse
Lille behov for glyphosat ved destruktion af efterafgrøder