Afgørelse i sagen: Amerikanske kødgiganter afregner retssager om price fixing

Pilgrim's Pride Corp og Tyson Foods Inc sagde mandag, at de har afgjort en retssag fra en gruppe af fjerkrækøbere, der beskyldte dem for at overtræde amerikansk monopolsret ved at konspirere for at oppuste kyllingepriser gennem price fixing.

Pilgrim's Pride, der hovedsagelig ejes af Brasiliens JBS SA, står til at betale 75 millioner dollars (458,68 millioner kroner) for at afvikle krav fra købere, der købte kyllinger direkte fra virksomheden. Størrelsen på Tyson Foods’ forlig med de samme købere er endnu ikke oplyst.

Det beretter Reuters.

Ingen af selskaberne indrømmede ansvar, og begge sagde, at afvikling var i deres bedste interesse.

Begge forlig kræver godkendelse af en føderal dommer i Chicago.

Ingen af dem påvirker krav fra “indirekte” købere, som inkluderer restaurant- og supermarkedsoperatører som Chick-fil-A, Kroger Co og Target Inc samt almindelige forbrugere.

De påvirker heller ikke krav mod andre tiltalte, såsom Sanderson Farms Inc og Perdue Farms Inc.

Pilgrims afregning er den største i mere end fire års retssager fra restauranter, supermarkeder og fødevareforhandlere over påstået prisfastsættelse i kyllingebranchen på 65 milliarder dollars (397,52 milliarder kroner) her.

Et par mindre kyllingeproducenter nåede tidligere lignende afregninger på i alt 13 millioner dollars (79,50 millioner kroner).

Lignende retssager har været afventet i den føderale domstol i Minneapolis, der beskylder Tyson, en anden JBS-enhed og andre svinekødsproducenter for at konspirere for at oppuste svinekødspriser ved at begrænse udbuddet.

Pilgrims forlig følger selskabets aftale i oktober om at betale en bøde på 110,5 millioner dollars (675,79 millioner kroner) for at løse en kriminel prisfastsættelsesundersøgelse for U.S. Department of Justice.

Sidste år indgav justitsministeriet også kriminelle afgifter for prisfastsættelse og budrigning i Denver mod 10 ledere i fjerkræindustrien. Alle har erklæret sig skyldige.

Læs også

Amerikansk fastfoodkæde sagsøger fjerkræleverandører for price fixing
Kæmpebøde: Stor amerikansk kyllingeproducent skal betale 700 mio. for price fixing
Tyson Foods forpligter sig til at vaccinere alle ansatte