Glad formand takker af

Efter 31 år i bestyrelsen for Patriotisk Selskab, kan afgående formand Peter Cederfeld de Simonsen se tilbage på en tid, hvor især landbrugets innovationskraft og evne til at omstille sig efter samfundets krav, gør ham stolt.

31 år i bestyrelsen og 25 år som formand. Peter Cederfeld de Simonsen har gjort et stort stykke arbejde gennem sin tid i Patriotisk Selskab, og ved foreningens generalforsamling i sidste uge valgte han at sige tak for denne gang og nu hellige sig andre opgaver.

- Det er en god regel at stoppe, mens legen er god. Nu skal der nye kræfter til, siger han.

Fortæl den gode historie

Adspurgt om landbrugets udvikling gennem de mange år, falder svaret prompte.

- Der er især to ting, jeg har bemærket.

- For det første er jeg imponeret over den innovationskraft, der har været alle årene. Det er en livsstil at være landmand, og det gør, at folk holder ved og bliver bedre og bedre.

- For det andet er det tydeligt, at erhvervet er blevet mere og mere marginaliseret. Landbruget er en mindre del af en samfundskultur. Det er ikke tilfældet længere, at alle kender eller er i familie med en landmand – snarere tværtimod. Og det gør det endnu vigtigere, at vi hele tiden arbejder mod at fortælle den gode historie. Den kommer ikke ud af sig selv længere.

- Skal jeg ind på, hvor jeg måske ikke synes, at vi helt er lykkedes, så er det ved de gode fortællinger, og det er ærgerligt.

I top fem

Peter Cederfeld de Simonsen fremhæver, at danske landbrug ligger i top fem blandt verdens bedste, og at vi blandt andet er blandt dem, der producerer mest klimavenligt.

- Der er derfor meget, vi kan være stolte af.

- Og det synes jeg desværre ikke, at vi er. Vi har ikke den stolthed over erhvervet, som man havde tidligere. Det skal vi tilbage til. Og måske kan vi blive hjulpet af den trend, der er for tiden, hvor der er stort fokus på høj kvalitet af fødevarer og større diversitet i det, vi spiser.

- Den skal vi gribe, lyder det fra Peter Cederfeld de Simonsen, der påpeger, at det indtil nu har været vigtigst at levere fødevarer af en god kvalitet og til en god pris.

- Fremover skal vi have en fantastisk kvalitet og mere specialiserede fødevarer. Vi skal have fokus på at producere det bedste, siger han.

 

Orden i penalhuset

- Og så er det utroligt vigtigt, at vi hele tiden har orden i penalhuset, og at vi kan bevise, at vi har det. Kravene bliver større og større på det punkt. Her må vi ikke fejle. Der skal vi kunne levere.

- Erhvervet har meget at give af. Lige fra dem, der er på hobbybasis til dem, der er oppe i den helt store skala. Vi skal have fokus på sunde og gode fødevarer. De er kommet for at blive. Det skal vi forstå at udvikle på. Det giver en langt større mulighed for den gode fortælling.

Ville flytte erhvervet

Peter Cederfeld de Simonsen gik ind i bestyrelsesarbejdet med en ambition om at flytte erhvervet til det bedre.

- Landbrugslovgivningen den gang var ekstremt restriktiv. Meget af det er væk i dag, så der synes jeg, at vi er lykkedes rigtigt godt.

- Patriotisk Selskab er også lykkedes i høj grad. Vores mål har hele tiden været, at vi skulle arbejde mod større og større enheder. Vores medlemmer er vækstet og har klaret sig godt.

- Men vi skal selvfølgelig heller ikke se igennem fingre med, at mængde også kan noget. Der er færre mennesker ansat i landbruget i dag, og det skal vi være opmærksomme på – også i forhold til det, jeg tidligere nævnte, nemlig at færre og færre har kendskab til landbruget, fordi de ikke kender nogen eller har familiemedlemmer, der arbejder inden for erhvervet.

Alle kan være stolte af dansk landbrug

- Jeg ville gerne have været lykkedes med at fortælle ikke bare den gode historie fra landbruget, men også den helt almindelige danske borger, hvor stolte de kan være af dansk landbrug. Det er en opgave også næste generation må tage på sig.

- Men hvor har det været sjovt at være med i landbrugspolitik så mange år. Vi har prøvet en masse ting af. Noget er lykkedes, andet er ikke. Men det har været nogle gode år. Jeg har haft fire direktører og nu er det tid.

- Selskabet er godt på vej og vi har de sidste syv år haft fokus på succession i bestyrelsen, hvor der er kommet nye og yngre kræfter ind.

- Det har været fantastiske år. Fantastisk selskab, medlemmer og ikke mindst medarbejdere. Der er en god base at bygge videre på, slutter Peter Cederfeld de Simonsen.

Læs også