Opfordring: Flere landmænd som biogasleverandører

Af Peter Høj, bestyrelsesmedlem L&F Centrovice og LBBL

Vi lever i en tid med usikkerhed på energimarkedet. Har vi set toppen af energipriserne, eller vil de stige yderligere? Hvad gør vi, hvis Putin lukker helt for gashanen til Danmark? Og hvordan når vi klimamålene? Disse spørgsmål er meget svære at svare på, men én ting er sikker: Landbruget er klar til at gøre en indsats.

I det fynske landbrug har vi i mange år haft et stort fokus på biogas, som er grøn energi produceret blandt andet af gødning og gylle fra landbruget. Produktionen af biogas er en vigtig brik i den grønne omstilling, og en måde at sikre os mod energipriser på himmelflugt, fordi det får os tættere på en uafhængighed af russisk naturgas. Vi har brug for alt den danskproduceret, grønne energi, vi kan komme i nærheden af for at gøre os selvforsynende. Her kan mere biogas være en stor del af løsningen.

Tidligere i år lavede vi i Landbrugets Biomasseleverandører (LBBL) en aftale med Nature Energy, som sikrer, at der både er forretning og klimacertifikater i at levere gylle og gødning til biogas. En vigtig aftale, fordi de nye vilkår skaber bedre muligheder for landmænd, som ønsker at være en del af den grønne omstilling med biogas.

Selvom kampen var lang og hård, er vi i mål en aftale, hvor der bliver afregnet til landmanden, og nu gælder det om at få koblet flere landbrug på. Og dem, der gør sig overvejelserne nu, vil stå bedre, som tingene udvikler sig med CO2-reduktioner og klimakreditter.

Derfor er det min forventning, at flere landmænd vil begynde at levere gylle til biogas, da mere biogas både er en fordel for den enkelte landmand, men også for samfundet, som har brug for mere grøn gas.

I landbruget bidrager vi til den grønne omstilling. I stedet for at vente på, at der kommer krav og restriktioner fra politikerne, står vi langt stærkere ved at være proaktive og bidrage til den grønne omstilling. Derfor er min opfordring til alle husdyrsproducenter klar: kontakt dit lokale biogasanlæg, hør om dine muligheder og bliv klogere på vilkårene for at blive medlem.

Læs også