bannerPos

Bæredygtigt Landbrug stævner professor Stiig Markager

27-09-2019 14:15

Bæredygtigt Landbrug har mistet tålmodigheden med professor ved DCE på Aarhus Universitet Stiig Markager, lyder det i en pressemeddelelse fra foreningen.

I en pressemeddelse fra Bæredygtigt Landbrug lyder det, at man har besluttet sig for at stævne professor Stiig Markager fra Aarhus Universitet. Det sker i utilfredshed medmed professorens udtalelser om, at der er en signifikant stigning i udledningen af kvælstof til vandmiljøet. En påstand som går stik imod konklusionerne i den årlige, officielle Novana-miljørapport.

- Nok er nok. Nu må retssystemet tage affære, for vi danske landmænd finder os ikke i på uberettiget vis at blive hængt ud som miljøsvin – og vi er den organisation, der tager de kampe, ingen andre tager, siger Bæredygtigt Landbrugs formand Flemming Fuglede Jørgensen.

Stiig Markager nægter at trække sine påstande tilbage og har ikke formået at dokumentere dem, mener foreningen. Stævningen går på straffelovens bestemmelser om privat påtale. Hensigten er, at Stiig Markagers udtalelser formelt og officielt kan bortfalde ved retskendelse.

Bæredygtigt Landbrugs faglige direktør Jørgen Evald Jensen understreger, at sagen omhandler noget meget større og vigtigere end blot landmænd, som er sure over en professors udtalelser.

- Vi er i den situation at Stig Markager med hans udlægning af tallene sår tvivl om konklusionerne i de officielle NOVANA rapporter, og dermed også sår stor tvivl om forskerteamet fra Aarhus Universitet som står bag NOVANA. Det var uproblematisk, hvis ikke det netop var en professor fra samme universitet, som bliver flittig brugt i den politiske debat. Derfor ser vi os desværre nødsaget til at gå rettens vej for at få trukket Stig Markagers udtalelser tilbage, så NOVANA-rapporterne fortsat kan danne en troværdig ramme om en vigtig samfundsdebat og være fundamentet for fremtidige handlingsplaner, siger han i pressemeddelelsen.

Dette er baggrunden for, at Uffe Baller fra Interlex har sendt en stævning på vegne af Bæredygtigt Landbrug.

- Problemet med Stiig Markagers manipulationer er, at politikere – som følge af hans udmeldinger – kræver landbrugsjord taget ud af dyrkning eller en voldsom begrænsning i brugen af gødning. Begge dele vil være katastrofalt for dansk landbrug, der faktisk har begrænset både miljø- og klimapåvirkningen ganske betragteligt de seneste mange år, fortæller Jørgen Evald Jensen.

Effektivt Landbrug har talt med Stiig Markager fredag eftermiddag.

- Jeg står fuldstændig ved de udtalelser, som jeg har haft, siger professoren.

Læs mere i lørdagens trykte udgave af Effektivt Landbrug. 

Vegetabilske olier kan trække rapsprisen op

Der er gode nyheder at finde for rapsproducenter i disse dage. Prisen for mineralolie er kommet godt op på det seneste, og nu er der også en ny potentiel optur i vente for vegetabilske olier i udsigt. Det kan gå hen og gavne prisudviklingen for rapsfrø frem mod og måske endda også under den kommende europæiske høst.

Sortsblandinger som værktøj til risikospredning

Sortsblandinger i hvede er et vigtigt element i planteavlen for Peter Munk Lauritsen ved Ulstrup.

Noteringen falder igen-igen

Noteringen for slagtesvin falder igen med 30 øre, og er nu på 11,10 kroner, selv om coronanedlukningen af Europa ser ud til snart at være et overstået kapitel.

Nu skal der forskes i loftshøjden på svinetransporter

Lovgivningen kræver at smågrises velfærd tilgodeses - også under transport. Et af elementerne heri er loftshøjden i bilerne. Der eksisterer imidlertid ingen videnskabelig dokumentation for, hvad loftshøjde betyder for grisene. Det skal et nyt forskningsprojekt give viden om.

Helms forbereder generationsskifte

I løbet af de næste tre år vil der blive gennemført et generationsskifte hos Helms TMT, fortæller den nuværende frontfigus, Kristian Helms.

GPS skal guide til fleksibel naturpleje

60 kreaturer har fået GPS-halsbånd på for at hjælpe Landbrugsstyrelsen med at finde vej til mere fleksible og attraktive tilskudssystemer til naturpleje.

Fik minister i tale om §3-forbud og efterafgrødekrav

Fælles for §3-dyrkningsforbuddet og det fremrykkede efterafgrødekrav er, at nogle landmænd oplever det, som om de får en stor økonomisk øretæve og usikkerhed om fremtiden, lyder det fra SLF, der forleden gik til miljøministeren med urimelighederne.
Side 1 af 1852 (37036 artikler)Prev1234567185018511852Next