Nye tiltag skal rette op på de problemer ved kontrollen af minivådområder, som flere landmænd har påpeget den seneste tid.
Fødevareminister Mogens Jensen (S) er klar med en række tiltag, som skal sikre en mere smidig kontrol med minivådområder. Det oplyser Miljø- og Fødevareministeriet i en pressemeddelelse.
Tiltagene er blevet indført efter, at der den seneste tid lydt voldsom kritik af kontrollen af minivådområder. Landmænd har kunne miste hele tilskuddet ved selv små fejl fundet i kontrollen. Men det bliver altså nu lavet om.
Tiltagene der skal indføres for at sikre smidigere kontrol, er usikkerhed for dybdemålingerne, mulighed for selv at indsende dokumentation for dimensioner og en gradueret sanktionering.
- Vi skal sikre, at minivådområder har en miljøeffekt, men landmænd skal ikke være bange for ikke at få deres penge, når de leverer et vigtigt arbejde for at nå de mål, som vi har sat politisk. Derfor gør jeg kontrollen mere fleksibel – uden at det går ud over effekten, siger fødevareminister Mogens Jensen (S).
Den nye kontrol kommer, bliver det forklaret i pressemeddelelsen, efter, at de første erfaringer med kontrollen af minivådområder fra 2018-runden viste en række uhensigtsmæssigheder, og blandt andet gjorde det svært for landmanden at rette op på små fejl i minivådområdet.
Skal være sund fornuft
Uhensigtsmæssighederne dækker over de landmænd i 2018-runden, der ikke kunne få tilskuddet, da der blevet konstateret fejl i minivådområdet.
- Der skal være fornuft i de regler, som vi stiller op. Et minivådområde kan godt opsamle en masse kvælstof, selvom man f.eks. ikke kan gå hele vejen rundt om det. Med de nye tiltag bliver det vigtigste, at området har en miljøeffekt. Vi er afhængige af, at landmændene vil anlægge minivådområder. Jeg håber, at de nye tiltag kan berolige landmænd og få dem til at ansøge, når vi åbner for en ny runde i foråret, siger Mogens Jensen.
Den nye kontrol gælder fra 2020, men principperne kommer også til at gælde for de minivådområder fra 2018 og 2019, der endnu ikke er kontrolleret.