Kameraer følger foderoptagelsen

De 170 røde køer på Hesle Damgaard indgår i et Viking Genetics-projekt, som skal klarlægge, hvilke køer som æder unødigt meget.

Der kan være op til et ton forskel i fodermængden, som to ellers ens køer med samme ydelse æder på et år.

Et nyt projekt skal indhente data på dette vigtige felt, både i forhold til klimadebatten, da unødig foderindtagelse i sagens natur også skaber unødig metan i luftrummet. Men naturligvis også for mælkeproducentens økonomi i form af et unødvendigt højt foderforbrug.

Inden for jerseyracen er fem besætninger allerede blevet testet af Viking Genetics, så fodereffektiviteten allerede her fra november bliver en del af avlsværdien for racen.

Både hos Holstein og RDM er testen i gang i en enkelt udvalgt besætning. For RDM er det de 170 årskøer på Hesle Damgaard i Turup på Sydvestfyn.

Fotos af fodermængde

En række kameraer over foderbordet tager fotos, når hver enkelt ko både går hen for at æde og igen forlader foderbordet.

- Med 3D-kameraerne registreres fodermængden før og efter koen har spist, og derved kan vi få data for hvor meget, den indtager, forklarer projektleder Jan Lassen om det såkaldte C-FIT-system.

Genkendelsen af køerne sker dels med registrering af de elektroniske øremærker ved malkestalden og via billeder af koens ryg ved fodringen.    

eh

Læs også