Fornyet ASF: Kina bliver inddelt i regioner af myndigheder

Fem lokale regioner får til opgave at dæmme op for det fornyede udbrud af ASF i Kina. Samtidig viser nye tal, at importen af svin til Kina er steget voldsomt.

De kinesiske centralmyndigheder har besluttet at inddele landet i fem regioner, der hver for sig skal have fokus på at bekæmpe afrikansk svinepest og andre dyresygdomme, rapporterer internationale nyhedsmedier ifølge Landbrug & Fødevarers Markedsnyt for grisekød.

Det nye skridt kommer efter en øget smittespredning af afrikansk svinepest hen over vinteren.

De fem regioner får til opgave at sikre en korrekt rapportering af udbrud, vurdere risici og sikre kontrolforanstaltninger indenfor regionen.

Det er tanken, at der indenfor regionerne skal skabes sygdomsfrie zoner. Slagteriindustrien skal optimeres med hensyn til øget slagtning og forarbejdning i områder med stor svineproduktion, så grisene generelt vil blive slagtet tættere på, hvor de er produceret. På transportområdet er der ydermere lagt op til, at kun avlssvin og smågrise må transporteres mellem regionerne. Alle slagtedyr skal holdes indenfor regionen.

Fortsat stor import

I Markedsnyt for grisekød kan Landbrug & Fødevarer ligeledes oplyse, at der fortsat har været en stor kinesisk import af grisekød i første kvartal. 

Den samlede kvartalsvise kinesiske import af grisekød har siden siden andet kvartal 2020 stabiliseret sig på et højt niveau. Fremgangen har først og fremmest været udtalt for fersk/frosset grisekød og i mindre grad for biprodukter.

I alt har kineserne importeret 1.140.396 tons i januar-marts 2021, hvilket er en stigning på 22,9 procent i forhold til 2020. Det er dog intet imod stigningen i forhold til i samme periode 2019. Her var der nemlig en import på 334.259 tons så i forhold til dette år har stigningen været på 241 procent.

Læs også