bannerPos

ASF rammer nyt europæisk land

Det er fortsat svært for lande i primært Østeuropa at komme af med afrikansk svinepest, der nu er konstateret i 12 lande i Europa. Arkivfoto

AF: HENNING K. ANDERSEN

JOURNALIST
16-08-2019 10:32
Der er konstateret afrikansk svinepest i Serbien, og samtidig har man svært ved at få bugt med sygdommen i Bulgarien.

Det går fortsat trægt for myndighederne i de forskellige europæiske lande med at få bugt med afrikansk svinepest. Og nu har sygdommen spredt sig til Serbien, der er det 12. land i Europa, der bliver ramt af ASF.

Det oplyser verdensorganisationen for dyrehelbred, OIE. I denne uge er der indrapporteret fire udbrud af den afrikanske svinepest nær hovedstaden Beograd og i Podunavlje-provinsen. I alt blev der konstateret ASF i syv dyr, mens 114 andre grise blev aflivet som følge af sygdommen.

Mange små besætninger i Bulgarien

Samtidig skaber sygdommen store problemer i andre lande i den sydøstlige del af Europa. I Bulgarien er en række større svinebesætninger blevet ramt af ASF, og ifølge Markedsnyt fra L&F har en talsmand for EU-Kommissionen betegnet situationen som »stærkt foruroligende«.

Situationen i landet er meget alvorlig, da Bulgarien sammen med Rumænien er de to EU-lande med flest mindre besætninger, hvilket gør det meget vanskeligt at kontrollere og bekæmpe yderligere smittespredning.

Udbruddene i Bulgarien kan blive en dyr affære. Bulgarske branchefolk mener ifølge nyhedsbureauet Reuters, at udbruddene kan betyde massive tab i bulgarsk svineproduktion og koste over 7 milliarder kroner.

henning@effektivtlandbrug.dk
telefon 61 20 96 66

Arla-mælk uden genmodificeret foder

Øget efterspørgsel i Europa og optimeret logistik er baggrunden for, at Arla fra 1. april 2021 beder alle sine danske konventionelle landmænd om at skifte til foder, der ikke er genmodificeret.

Coop vil fremme grøn omstilling blandt fødevareproducenter

Coop har lanceret et nyt initiativ, Coop Klimafunding. Det skal understøtte den grønne omstilling blandt danske fødevareproducenter og skabe nye muligheder for finansiering af grønne tiltag i samarbejde med forbrugerne.

Coop vil fremme den grønne omstilling blandt danske fødevareproducenter

Nu lancerer Coop et nyt initiativ, Coop Klimafunding, der skal understøtte den grønne omstilling blandt danske fødevareproducenter og skabe nye muligheder for finansiering af grønne tiltag i samarbejde med forbrugerne. Ansøg allerede nu om at blive en del af Coop Klimafunding.

Miljøministeren stopper jagt på fire truede fuglearter

Miljøminister Lea Wermelin vil sætte en stopper for jagt på fire fuglearter i Danmark, hvoraf tre arter er truede globalt, og en art er i tilbagegang i Danmark. Et enigt vildtforvaltningsråd står bag ministerens beslutning.

Landbrugskommissær afkræves svar ovenpå opsigtsvækkende melding

En række danske EU-parlamentarikere og en flok af deres udenlandske kolleger kræver svar fra EU’s landbrugskommissær Janusz Wojciechowski omkring meningen for Twitter-opdatering, hvor dansk svineproduktion bliver problematiseret.

Jerseymælk fra stald til forbruger

Lapp Valley Farm nær byen New Holland i Pennsylvania, USA, sælger is i lange baner fra sine 80 jerseykøer til kunder fra nær og fjern, fordi de selv laver 16 slags meget velsmagende is og giver kunderne en god oplevelse.

Udsigt til en lavere ukrainsk hvedeproduktion i 2020

I Central og Vesteuropa kan vi allerede nu konstatere, at hvedehøsten i 2020 umuligt kan nå op på de produktionstal, der gjorde sig gældende i 2019. Østpå i Ukraine tegner det heller ikke for godt for hvedehøsten i 2020.

Eksporten kører fint

Der er kommet godt gang i eksporten af afgrøder igen, efter en usikker periode med handelskrig, coronavirus og afrikansk svinepest i Kina. Det viser nye tal fra det amerikanske landbrugsministerium.
Side 1 af 1774 (35466 artikler)Prev1234567177217731774Next