bannerPos

Idavang igen ramt af afrikansk svinepest

En af Idavangs farme blev ramt af afrikansk svinepest i 2014 og måtte også dengang slå 20.000 svin ned. Foto: Jørgen P. Jensen

AF: LIS AGERBÆK JØRGENSEN

REDAKTIONSSEKRETÆR
13-08-2018 17:46
En af de danskejede storfarme i Litauen må slå 20.000 svin ned på grund af afrikansk svinepest.

Den danske landbrugskoncern, Idavang, der driver svineproduktion i Østeuropa, er ramt af afrikansk svinepest. Det skrev FødevareWatch her sidst på eftermiddagen med en selskabsmeddelelse fra koncernen som kilde.

Idavang må aflive tusindvis af svin efter udbrud af afrikansk svinepest på en svinefarm i Litauen. Smitten er fundet på farmen Skabeikiai i Litauen og betyder, at farmens 20.000 svin skal aflives.

Der produceres årligt omkring 40.000 svin på farmen, hvilket svarer til fem procent af Idavangs årlige produktionsvolumen.

Det er ikke første gang, Idavangs produktion er ramt af svinepest. Det skete også den 17. juli 2014 på farmen Rupinskai i Litauen. Det fortalte Lars Christiansen, COO for Idavang Group om på Ø-Vets årsmøde tidligere på året, og Effektivt Landbrug bragte en artikel om hans beretning den 2. februar. Dengang måtte 20.000 svin også slås ned.

Ny måde at rapportere udtagning af prøver på

Svineproducenter og dyrlæger får nyt værktøj til at rapportere, når der udtages PRRS-prøver til viruspåvisning.

Byg en ekstra klimastald

Det er en god idé at have en nødplan i skuffen, hvis den afrikanske svinepest melder sin ankomst i Danmark eller Tyskland. Byg en klimastald og etabler nogle flere farestier, lyder rådet.

Samsø-landmænd vil stadig ikke kompensere for ikke-eksisterende udledning

Modsat meldinger i januar, så har regeringen ikke nedsat efterafgrødekrav på Samsø, som stadigvæk står til at kompensere for udledning fra produktion af fisk, som ikke finder sted. Samsø-landmænd kræver nu at blive fritaget for obligatoriske krav.

Vælg de rigtige aktier i en usikker fremtid

Det er ret så imponerende at kigge på graferne for de store aktie-index. Siden marts måned har vi oplevet et aktiemarked, der har revancheret nu mere end 60 procent af det, der blev tabt under coronakrisens begyndelse. Men investorerne er stadig usikre på fremtiden, og det er stadig farligt at ligge alt for disponeret i de cykliske aktier. Dog er der brancher og dermed aktier, der kan gøre det godt i den usikre fremtid, vi går i møde.

Det er nu, der skal ryddes op i roerne

Mange har allerede sprøjtet færdig i sukkerroerne, ellers er det i følge planteavlskonsulent nu, der skal sættes ind for de høje arter.

Med rådgiveren i marken

Jens Jakob Jensen fra HN Agro Consult gav tirsdag en status på de forskellige afgrøder.

- Det vigtigste er, at håndværket er i orden

Godt håndværk er for planteavlskonsulenterne hos HN Agro Consult den vigtigste grundsten uanset dyrkningsform.
Side 1 af 1848 (36958 artikler)Prev1234567184618471848Next