bannerPos

Veganerparti hævder stifter lavede ulovlig indtrængen på egen hånd

Jørgen Kjørup er krænket over, at der har været folk inde på hans private ejendom. Fotos: Lasse Ege Pedersen

Lasse Ege Pedersen

12-06-2019 09:49
Selvom flere personer ses helt tydeligt på den Facebook-video, som blev optaget efter indtrængen i svinestald på Falster, og som endda er lagt på partiets egen Facebookside, så hævder Veganerpartiet, at partiets stifter Henrik Vindfeldt handlede på egen hånd.

Partistifter Henrik Vindfeldt handlede på egen hånd, da han uden at tage hensyn til de gængse regler for smittebeskyttelse, gik ind på svineejendom ved Stubbekøbing på Falster.

Sådan lyder det fra Veganerpartiet i en pressemeddelelse, som partiet – der forsøger at blive opstillingsberettiget til Folketinget – sendte ud i lørdags, et par timer efter at Effektivt Landbrug udkom med historien om, at Henrik Vindfeldt er blevet politianmeldt af landmanden og Landbrug & Fødevarer for ulovlig indtrængen.

- Vi er forholdsvis nye og stammer fra en græsrodsorganisation. Henrik har været civil ulydig og handlet på egen hånd. Vi har dog en holdning om, at det er forkert, det der foregår derinde, udtaler Lars Corvinius Olesen, presseansvarlig i Veganerpartiet i en pressemeddelelse.

Udtalelsen, om at partistifteren handlede alene, sker til trods for, at den famøse video er delt på Veganerpartiets officielle Facebookside, og man i øvrigt ser to andre personer helt tydeligt i billedet. Ligesom Henrik Vindfeldt har de også eget tøj på og tager altså heller ikke hensyn til reglerne for smittebeskyttelse.

Ejendommen på Falster er som følge af besøget fra personerne fra Veganerpartiet nu i betinget status i SPF-sundhedssystemet. Lige nu er der taget prøver fra stalden, og landmanden risikerer at miste en sundhedsstatus, hvilket kan få store økonomiske konsekvenser for landmanden.

Vil formentlig få bøde

Effektivt Landbrug har talt med sekretariatsleder i Sydsjællands- og Lolland-Falsters Politi, Casper Andersen. Han fortæller:

- Hvis der ikke er taget noget fra stalden, så er det ikke et indbrud, som man bliver sigtet for, men det her lyder til, at det kan være noget husfredskrænkelse. Det er den paragraf, man bruger, hvis folk bevæger sig ind steder, hvor de ikke skal være.

- Og sådanne sager bliver normalt afgjort ved en bøde, siger Casper Andersen, der dog understreger, at han ikke kender den specifikke anmeldelse i detaljer.

Vil have det til at være en dyreværnssag

Fra Veganerpartiet prøver man i øvrigt ikke overraskende at få den ulovlige indtrængen til at blive en sag om dyrevelfærd, og mener at man med videoen dokumenterer forhold, hvor reglerne for god dyrevelfærd ikke er overholdt. Det gælder blandt andet rutinemæssig halekupering, opbevaring af døde dyr og en beskidt sti.

- Landbrug og Fødevarer vil lukke munden på os. Og vi er kommet i vanskeligheder, fordi vi sætter etik over samfundsnormen. Vi er en af spidserne i en revolution, hvor vi i fremtiden ikke længere ser dyr som produkter, men som levende væsener. Videoen illustrerer civil ulydighed. Det erkender vi. Men de her dyr fortjener et bedre liv – at blive set som andet end produkter, lyder det fra Lars Corvinius Olesen, presseansvarlig i Veganerpartiet.

L&F: Vi står klar med rådgivning, hvis man bliver ramt

Opdager man, at man har haft ubudne gæster inde på sin gård, som eksempelvis de personer fra Veganerpartiet, så er Landbrug & Fødevarer klar til at yde rådgivning, og medlemmerne kan altid ringe

Sådan lyder det fra Christian Fink, sektordirektør i Seges Svineproduktion. Det har dog været Landbrug & Fødevarer selv, som for nylig har gjort to landmænd bekendt med, at de har haft gæster inde at filme. Landmændene har ikke selv opdaget det.

- I de to tilfælde af indbrud, som Effektivt Landbrug har beskrevet i weekenden, har landmændene ikke været bekendt med indbruddet, før L&F kontaktede dem. Bagmændene efterlader jo sjældent en post-it, når de har begået indbrud. Men vi opfordrer alligevel producenterne til at holde øjne og ører åbne, og hvis man har en mistanke om eller har konstateret et indbrud, så tag fat i os med det samme.

- Vi står klar med rådgivning tilpasset de konkrete sager. Det værende om for eksempel politianmeldelse, de veterinære forholdsregler og håndteringen af eventuel bevågenhed på sociale medier. Vi har også jurister og kommunikationsmedarbejdere til at se nærmere på de generelle forhold, for der er desværre noget, der tyder på, at vi ikke har set det sidste til denne lille gruppe af mennesker, der insisterer på at anvende ulovlige og ekstreme metoder for at fremme deres sag, lyder det fra Christian Fink.

Planteavl med fokus på fremavl

På Lyngbygård Gods ved Aarhus er der stærke traditioner for at arbejde med fremavl, og der arbejdes intensivt på at optimere og tilpasse sædskiftet i den henseende.

Behov for mere inddragelse af lokal viden i de næste vandområdeplaner

Der er ikke nok fokus på inddragelse af lokal viden i det arbejdsprogram, som beskriver processen i arbejdet frem mod de næste vandområdeplaner, mener man i Landbrug & Fødevarer.

NIR-scanning på fodergangen

Et NIR-system på fuldfodervognen kan både sikre den rette mængde tørstof og en ensartet blanding. Der er dog en række andre ting, der skal styr på, før NIR giver værdi.

Arla holder priserne i ro igen

Det er nu over et år siden, Arla sidst ændrede deres afregningspriser. Mejerijkoncernen oplyser mandag, at man ikke ændrer priserne i juli måned. Dermed er afregningspriserne fortsat på det samme niveau som for et år siden.
Side 1 af 1573 (31449 artikler)Prev1234567157115721573Next