Med vinteren på vej nærmer sæsonen sig blandt andet for at landmænd tager et kig på maskinparken og måske går med overvejelser om at skulle investere i maskineriet. Men hvad er god latin på den front, og hvad skal man holde sig fra? Det kan være sin opgave at holde hovedet koldt og styr på, hvilken vej, der er den rigtige.

Det har Søren Geert Jørgensen og Christian Rabølle, maskinkonsulenter hos VKST, et godt bud på. De to konsulenter, der har oparbejdet solid ekspertise på området i en årrække, har taget hul på et nyt koncept her i efteråret, og det lyder navnet Maskinkaffe. Det medfører besøg hos landmanden og en god grundlæggende snak om den enkeltes behov.

- Vi har jo længe lavet maskinanalyser for folk, men det er jo et ret stort projekt, hvor vi analyserer hele maskinparken og laver en strategi for landmanden. Men mange ved ikke, hvad det er, og synes måske også at det kan være lidt for omfattende, når man ikke kender produktet, siger Søren Geert Jørgensen.

- Derfor har vi lavet disse maskinkaffe-møder, hvor vi nemt og uforpligtende, kan diskutere bedriftens udfordringer på maskinsiden, og klarlægge om der er noget vi skal arbejde videre med.

Maskinkaffe-møderne gå i al sin enkelhed ud på, at maskinkonsulenterne møder landmanden i øjenhøjde til en snak om, hvordan landmanden kommer videre, for eksempel i forhold til investeringer i maskiner.

- Det, vi kunne se, var at der tit er et stort behov for at få klarlagt, hvad der skal ske hen over investeringsperioden over vinteren, så derfor ville det være relevant at komme ud på ejendommene og besøge landmændene efter høsten og få klarlagt, hvad der skal ske. Og det gør vi så ved de her maskinkaffemøder som typisk tager en halvanden times tid, siger Søren Geert Jørgensen.

Må gerne kunne mærkes i pungen

Og intentionen er klar. Landmanden skal gerne kunne mærke en forskel i egen pengepung ved hjælp af rådgivningen. Men Christian Rabølle gør det klart, at det ikke partout handler om at købe færre maskiner. Ofte er det modsatte tilfældet.

- Mange tænker måske, at når de spørger os, så er vi kun sat i verden for at bremse alle investeringer, og holde igen, og så får man måske ikke en ny traktor. Men jeg vil sige, at det er lige så ofte, at når vi er involveret i en snak om maskinstrategi på et maskinkaffemøde, så fører det snakken om at den her nye såmaskine kunne faktisk godt betale sig, siger Christian Rabølle og fortsætter:

- Det kan være at udbytterne er for dårlige, det man får lavet med det gamle, og man har måske for lille kapacitet. Så er det jo sådan, at vi kan lave kalkuler, og sandsynliggøre, at man faktisk kan tjene penge på en investering, siger han og tilføjer, at rentabilitet typisk er omdrejningspunktet i de snakke, de har med landmænd.

- Det er typisk samtaler om, hvad der kan betale sig, og hvad der er gode og rentable investeringer. Så skal vi selvfølgelig holde igen med de dårlige investeringer, og rådgive om, ting, man som landmand skal lade være med at smide penge efter, siger Christian Rabølle.

Timingen er vigtig

Uanset om man har et stort eller mindre landbrug, er sådan noget som timing en væsentlig parameter i forhold til de investeringer, man måtte gøre i maskinparken, pointerer Søren Geert Jørgensen.

- På et maskinkaffemøde bruger vi ofte en del tid på at snakke om timingen af en maskininvestering. For nogle landmænd kan jo også godt lulle sig selv i søvn i forhold til investeringer i maskiner, og det kan gøre, at man pludselig står med et kæmpe investeringsbehov, som man måske godt vidste, var på vej, men så lige pludselig kommer på en gang, siger han og fortsætter:

Så hvis man har nogle gode år på bedriften, hvor man tjener penge, så kan det også være, at det kan være inspirationen til, at man begynder at tage hul på nogle af de investeringer i ordentlig tid, så man undgår, at det hele kommer på en gang, siger Søren Geert Jørgensen.

Han tilføjer, at det også er en prioritet at få skabt et fornuftigt flow i virksomheden, og at det er en af de ting, man ser på, under møderne.

Lav en investeringsplan

Men der kan også være ræson i at få lavet en investeringsplan på maskindelen for landmanden, lyder det fra Christian Rabølle.

- Vi laver gerne en investeringsplan og diskuterer den gerne med landmanden. For hvis man har en maskinsaldo på eksempelvis en million kroner, så vil en gennemsnitlig geninvestering svare til værditabet, og det kunne måske være på 12 procent, siger Christian Rabølle og fortsætter:

- I så fald ville det så være 120.000 kroner, som landmanden i gennemsnit skal købe maskiner for om året. Så laver vi et hurtigt overblik over fem år, og ser på, hvad de næste aktuelle ting, landmanden skal investere i over en femårig periode, så det hele ruller foran en, så man har en holdning til, hvad det næste der kommer er.

Christian Rabølle og Søren Geert Jørgensen har flere års erfaring på maskinområdet, og de har i ny og næ oplevet, at man i maskinbranchen kan være med til at skabe et yderligere behov for investeringer nogle gange, som Christian Rabølle udtrykker det.

- Måske får en landmand at vide af en maskinsælger, at sælgeren »lige har den her traktor, og den passer helt perfekt. Det kan godt være, at den koster halvanden million kroner, men den bliver endnu dyrere, så den skal du tage og få købt«.

- Men hvis landmanden ikke får den nødvendige sparring inden, og bliver fristet af tilbuddet, så risikerer vedkommende måske at ende op med en dårlig investering, siger Christian Rabølle.

Femårsplan

Som nævnt er intentionen med et Maskinkaffe-møde at hjælpe landmanden med at få overblik over, om vedkommende egentlig har behov for en maskinanalyse, eller måske sparring til nogle konkrete investeringer. Men i den forbindelse er det vigtigt at ikke tænke for langt ud i fremtiden.

- Bedrifterne ændrer sig jo meget med tiden. Så hvis man både begynder at regne på maskiner i rigtig lang tid, eller lægge planer, der strækker sig 10 år ud i fremtiden, så synes jeg tit, det begynder at blive lidt teoretisk, siger Søren Geert Jørgensen.

Han og Christian Rabølle oplever ofte, at virkelighedens verden påvirker de planer, de sammen med landmanden har lagt, for eksempel i forhold til strategier om maskinindkøb.

- Selv om vores investeringsplaner måske »kun« er på fem år, så oplever vi ofte, at vi går ind og reviderer den hver år eller hvert 2. år, fordi det enkelte landbrug er et helt andet sted end den var, da man lavede den. Så jeg synes, man skal passe på med ikke at få lavet for lang tidshorisont på ens egen strategi, siger Søren Geert Jørgensen.

Højere priser giver udfordringer

Det har ikke mindst væsentlighed i den udvikling, der har været på maskinmarkedet i løbet af det sidste års tid, hvor priserne har været på noget, der minder om himmelflugt.

- Markedet for maskiner har jo været meget uroligt, med kraftige prisstigninger på grund af vareknaphed overalt i verden, og det gør det vigtigere at have en plan eller i hvert fald snakke om sin maskinstrategi, siger Christian Rabølle.

- Samtidig har maskinbranchen også sænket deres rabatter, og det har ført til nettoprisstigninger på op mod ti procent. Derfor er det vigtigt, at man ikke køber en ny maskine, inden man har tænkt sig om, siger han.

Han opfordrer til, at man ser tingene an i et passende perspektiv, og får tingene regnet igennem. Men der er også andre aspekter af de forhøjede priser, peger Søren Geert Jørgensen på.

- Det er også medvirkende til, at konsekvenserne ved at vælge forkert på området er meget større nu end den var for 5-7 år siden. Hvis man købte en traktor dengang, så ville en typisk stige i pris over årene, at så kunne man sælge den igen og købe en anden, uden at den økonomiske skade var så stor igen, siger han og fortsætter:

- Der tror jeg, at det nu har taget så stort et spring i pris, at der vil være nogle modeller, der har så stort et værditab i løbet af de første par år, og det gør, at hvis man skal ud og sælge noget i utide, så bliver man straffet hårdt for det. Så det er meget vigtigt, at man får købt det rigtige.

Christian Rabølle og Søren Geert Jørgensen har tilbudt besøg hos landmænd under Maskinkaffe-paraplyen siden 1. september. De har kunder i det meste af landet, men mange af kunderne bor på Sjælland, øerne, men også Fyn.