Friske afgrøder er kimen til succes

Der går maksimalt fem timer fra opgravning af kartofler, jordbær og asparges, til de rammer butikkerne. Den direkte levering gør, at nordfynske Martin Knudsen differentierer sig fra de fleste af kollegaerne, når han i sommermånederne sælger grøntsager til butikker i lokalområdet eller i egen gårdbutik.

Produktionen af løg er grundstenen i bedriften i Hjadstrup, og holder tre mand beskæftiget året rundt, fortæller Martin Knudsen, der er sjette generation på gården.
Produktionen af løg er grundstenen i bedriften i Hjadstrup, og holder tre mand beskæftiget året rundt, fortæller Martin Knudsen, der er sjette generation på gården.

Gårdbutikken er cremen, eller måske rettere fløden på de jordbær, der sommeren igennem pryder markerne omkring ejendommen Kærsgaard i Hjadstrup på Nordfyn, hvor 29-årige agrarøkonom Martin Knudsen siden 2012 – sammen med sin far – har været del af driften af det 300 hektar store landbrugsareal med hovedfokus på højværdiafgrøder.

Løg, nye kartofler, asparges og jordbær finder vej til gårdbutikken, der enkelt består af en række borde opsat i den ene af ejendommens længer. I vintermånederne er det udelukkende salg af løg og kartofler fra sommerens høst, medens det i sommermånederne bugner med nyopgravede kartofler og asparges samt friskplukkede jordbær.

- Men det er løgene, der er grundstenen i vores produktion, og det der giver arbejde hele året rundt, fortæller Martin Knudsen, mens han viser rundt på den familiedrevne landbrugsejendom, hvor han er sjette generation, og hvor der seks dage ugentligt indgår ordrer fra Gasa på levering af løg.

11 måneder om året sorteres og pakkes der løg. En fjerdedel går til dansk detail, hvor pakningen sker på ejendommen. Resten sælges til viderepakning og eksport.

Driftig gårdbutik

Jordbær, nye kartofler og asparges til levering i lokale butikker, restauranter og i gårdbutikken er hovedfokus i forårs- og sommermånederne.

- Vi er meget engagerede i gårdbutikken og nyder den leben, det giver, siger Martin Knudsen og vurderer, at der sagtens kan komme 80-100 familier i pluk-selv jordbærrene en sommerdag.

- Vi er blandt de få, der stadig har pluk-selv, så fok kommer gerne langvejs fra. Det rygtes, smiler den unge landmand tilfreds og fastslår, at jordbærrene og de nye kartofler er drivkraften i gårdbutikken.

- Folk vil gerne give penge for en god kvalitet. Og her er det vigtigt, at der er kort proces fra jord til bord, siger Martin Knudsen.

Leverer til salg samme dag

En typisk arbejdsdag begynder i højsæsonen ved fem-seks tiden om morgenen, hvor asparges og kartofler graves op af jorden, og jordbær plukkes. Dernæst leveres de til lokale butikker og restauranter, ligesom de selvfølgelig sælges i gårdbutikken på ejendommen.

- Det er her, at vi differentierer os. Vi plukker om morgenen, og har varerne klar til salg i butikkerne efter maksimalt fem timer. Det kan især smages på jordbærrene og de nye kartofler. Det er bare lækkert, når det er helt friskt og ikke daggammelt.

Familiedreven med fokus på kvalitet

Martin Knudsen understreger, at de gerne vil holde bedriften i en sådan størrelse, at de stadig hver dag selv er med i arbejdsprocessen.

- Vi er en familiedreven virksomhed – jeg er sjette generation, og vi har haft løg i produktionen siden 1974. Gode varer er vores stolthed, og jeg kan altid stå inden for kvaliteten, fordi jeg ved, hvordan vi dyrker vores afgrøder, og fordi jeg har set den vare, vi leverer og selv haft den i hænderne.

- Sådan bliver det ved med at være, siger han.

Læs også

Årets Gartner 2020
Måske kan kartoffelavlernes succes kopieres af andre specialafgrøde-producenter
Begrænset sortsvalg i hestebønner og markært