bannerPos

Tubeventilation erstattede sprøjten i kalvestalden

Straks efter, at der var etableret tubeventilation i kalvestalden hos Henrik Haugaard, blev luftkvaliteten mærkbart forbedret, og i løbet af kort forsvandt problemerne med lungesyge hos kalvene. Fotos: Fladhøjgaard

Redaktionen

22-06-2019 12:39
Med tubeventilation fra Rotor A/S blæses der luft ind i stalden gennem store poser ophængt i loftet. Poserne har huller, så luften blæses nedad og til siderne. Dyrene bliver ikke udsat for træk.

Da Henrik Haugaard i efteråret 2015 satte kalve ind i en gammel, tidligere kostald fra 1970’erne, der var blevet lavet om til kalve på dybstrøelse, gik det fint det første halve års tid.

Men da sommeren og varmen kom i 2016, gik det helt galt. Der var hele tiden kalve, der fik lungesyge og måtte sprøjtes. Situationen var uholdbar på alle måder.

- Det er en gammel Tectum-stald på 9,5x28 meter - i øvrigt med en god loftshøjde - der havde stået tom i 20 år. Vi fjernede hele indmaden og indrettede stalden med fire dybstrøelsesbokse med plads til 15 kalve i hver, fortæller Henrik Haugaard.

Han driver »Fladhøjgaard« ved Testrup nær Aalestrup. Besætningen er på 320 højtydende malkekøer, hovedsageligt sortbrogede.

Fjernede muren i den ene side

- Da vi lavede den gamle stald om til kalve, fjernede vi også hele muren i den ene side og etablerede udvendigt foderbord. Det gjorde vi for at få noget luft ind i stalden - og for at spare pladsen til et foderbord inde i stalden, forklarer Henrik Haugaard.

- Lige, da vi stod i problemer til halsen med syge kalve i sommeren 2016, kom vi i kontakt med ventilationsfirmaet Rotor. De var på det tidspunkt netop begyndt at sælge deres nyudviklede tubeventilation til kalvestalde, fortæller den nordjyske mælkeproducent.

Tubeventilation er et overtryks-ventilationssystem. Med en traditionel ventilator i gavlen blæses der luft ind i stalden gennem en eller flere store poser, der er ophængt i loftet. Poserne har huller, så luften blæses nedad og til siderne.

Der er ingen styring på anlægget, som derfor er meget enkelt.

Lynhurtig effekt

- Vi besluttede os for at få etableret tubeventilation i kalvestalden. Straks efter, at det var gjort, blev luftkvaliteten mærkbart forbedret, og i løbet af kort tid forsvandt problemerne med lungesyge hos kalvene, lyder det fra Henrik Haugaard.

- Siden er det gået fint i kalvestalden, hvor vi har vinduerne i den lukkede side af stalden stående åbne. Og selv om det lyder utroligt, har vi ikke sprøjtet en eneste kalv for lungesyge i de seneste to år. Kalvene trives på alle måder, fortæller han.

Rotor oplyser, at ventilatoren, som blæser luften ind, er testet i vindtunnel. Størrelsen på hullerne i poserne kan tilpasses og posens længde og diameter dimensioneres, så systemet passer nøjagtigt til den enkelte stald.

Hullerne, der vender nedad mod kalvene, har en mindre diameter end dem, der vender ud mod siderne. Via en beregning er hullerne dimensioneret, så der tilføres tilstrækkeligt med frisk luft i kalvenes opholdszone - uden, at de udsættes for træk.

Rotor viser en model af tubeventilationssystemet på Landsskuet.

l-l

Markedspodcasten - Recession, dyr palmeolie og bedre tider i svinesektoren?

Lyt med når markedsanalytiker Peter Arendt fra MinAgro forsøger at gøre os klogere på markedets luner.

Fra håb til afmagt i Nordjylland i går

Efter en periode, hvor regn mange steder bremsede høsten, troede man nu endelig på høstvejr i det nordjyske. Men vejret har igen skuffet op mod weekenden.

Medie: Arla-konkurrenter vil også plantevejen

For nylig meldte Arla ud, at mejerigiganten er på vej med en alternativ produktlinje til den traditionelle mælk baseret på planter. Nu melder Naturmælk og Thise Mejeri sig klar til at følge trop.

Landmænd dukkede op i Landsretten til støtte for Ulf Nielsen

Naturplejer Ulf Nielsen og hans advokat håbede på frifindelse ved Landsretten i Viborg onsdag. Endnu engang forsøgte de at overbevise dommeren og lægdommerne om, at der ikke var behov for læskur til Ulf Nielsens heste og anguskvæg, efter at han sidste år blev idømt en bøde på 20.000 kroner. Så mange støtter dukkede op i retten, at retssagen måtte flyttes over i Vestre Landsrets store sal.

Optimisme trods vejrmæssige udfordringer

I landets nordlige egne håber man på, at vejrudsigten holder. Hvis man når at få sået rapsen i denne uge, skal det nok gå, hvis ikke vi får tidlig vinter, lyder det fra LMO i Viborg og Agrovi i Nordsjælland

En misforståelse at landbruget stadig fører krig mod kvælstof

- Jeg er lidt skuffet over, at landbrugets organisationer og øvrige aktører ikke stiller sig mere skeptisk overfor det gavnlige i at vedblive med at føre krig imod kvælstof (N), skriver Jørn Rasmussen. – Miljøministeriet bør anmeldes for at krænke proportionalitetsprincippet, mener han.
Side 1 af 1612 (32224 artikler)Prev1234567161016111612Next