Tubeventilation erstattede sprøjten i kalvestalden

Med tubeventilation fra Rotor A/S blæses der luft ind i stalden gennem store poser ophængt i loftet. Poserne har huller, så luften blæses nedad og til siderne. Dyrene bliver ikke udsat for træk.

- Selv om det lyder utroligt, har vi ikke sprøjtet en eneste kalv for lungesyge i de seneste to år. Kalvene trives på alle måder, fortæller Henrik Haugaard. Da den gamle kostald blev lavet om til kalve, blev hele muren i den ene side fjernet. Formålet var at få mere luft ind i stalden. Desuden kunne der etableres udvendigt foderbord, så der ikke skulle bruges plads til et foderbord inde i stalden.

Da Henrik Haugaard i efteråret 2015 satte kalve ind i en gammel, tidligere kostald fra 1970’erne, der var blevet lavet om til kalve på dybstrøelse, gik det fint det første halve års tid.

Men da sommeren og varmen kom i 2016, gik det helt galt. Der var hele tiden kalve, der fik lungesyge og måtte sprøjtes. Situationen var uholdbar på alle måder.

- Det er en gammel Tectum-stald på 9,5x28 meter - i øvrigt med en god loftshøjde - der havde stået tom i 20 år. Vi fjernede hele indmaden og indrettede stalden med fire dybstrøelsesbokse med plads til 15 kalve i hver, fortæller Henrik Haugaard.

Han driver »Fladhøjgaard« ved Testrup nær Aalestrup. Besætningen er på 320 højtydende malkekøer, hovedsageligt sortbrogede.

Fjernede muren i den ene side

- Da vi lavede den gamle stald om til kalve, fjernede vi også hele muren i den ene side og etablerede udvendigt foderbord. Det gjorde vi for at få noget luft ind i stalden - og for at spare pladsen til et foderbord inde i stalden, forklarer Henrik Haugaard.

- Lige, da vi stod i problemer til halsen med syge kalve i sommeren 2016, kom vi i kontakt med ventilationsfirmaet Rotor. De var på det tidspunkt netop begyndt at sælge deres nyudviklede tubeventilation til kalvestalde, fortæller den nordjyske mælkeproducent.

Tubeventilation er et overtryks-ventilationssystem. Med en traditionel ventilator i gavlen blæses der luft ind i stalden gennem en eller flere store poser, der er ophængt i loftet. Poserne har huller, så luften blæses nedad og til siderne.

Der er ingen styring på anlægget, som derfor er meget enkelt.

Lynhurtig effekt

- Vi besluttede os for at få etableret tubeventilation i kalvestalden. Straks efter, at det var gjort, blev luftkvaliteten mærkbart forbedret, og i løbet af kort tid forsvandt problemerne med lungesyge hos kalvene, lyder det fra Henrik Haugaard.

- Siden er det gået fint i kalvestalden, hvor vi har vinduerne i den lukkede side af stalden stående åbne. Og selv om det lyder utroligt, har vi ikke sprøjtet en eneste kalv for lungesyge i de seneste to år. Kalvene trives på alle måder, fortæller han.

Rotor oplyser, at ventilatoren, som blæser luften ind, er testet i vindtunnel. Størrelsen på hullerne i poserne kan tilpasses og posens længde og diameter dimensioneres, så systemet passer nøjagtigt til den enkelte stald.

Hullerne, der vender nedad mod kalvene, har en mindre diameter end dem, der vender ud mod siderne. Via en beregning er hullerne dimensioneret, så der tilføres tilstrækkeligt med frisk luft i kalvenes opholdszone - uden, at de udsættes for træk.

Rotor viser en model af tubeventilationssystemet på Landsskuet.

l-l

Læs også