Landbrug & Fødevarers håndtering af krænkelser i DanBred får kritik: - Det har været en alvorlig sag og et uskønt forløb

Over for mediet Finans langer både Arla, Danish Crown og DLG ud efter Landbrug & Fødevarers håndtering af krænkelsessagen i Danbred.

Med krænkelsessagen er DanBred, der i 2020 omsatte for 1,2 milliarder kroner, for alvor blevet kendt i den brede offentlighed. Arkivfoto: Camilla Bønløkke

Onsdag morgen i sidste uge afslørede erhvervsmediet Finans, at der gennem længere tid har været intern uro i Danbred. Tilbage i juni havde 18 mellemledere ovenpå en sommerfest i selskabet klaget over direktør Thomas Muurmann Henriksens opførsel.

Igennem flere år havde direktøren været for nærgående over for flere kvindelige ansatte ved firmafester, lød det i klagen. Bestyrelsen i DanBred konkluderede dengang efter en intern undersøgelse, at der var hold i klagen. Thomas Muurmann Henriksen slap dog med en kraftig advarsel, og kunne – ind til sidste uges omtale i medierne – fortsætte som direktør.

Tre krænkede kvinder var blevet tilbudt hver sin godtgørelse. En fik tilbudt 50.000 kroner. To andre er blevet tilbudt 25.000 kroner.

De tre krænkede kvinder gik dog efterfølgende til Landbrug & Fødevarer, som ejer 51 procent af aktierne af DanBred, men her fik de svaret fra L&F’s svineformand Erik Larsen og L&F-direktør Anne Arhnung, at de ikke ville ændre DanBred-bestyrelsens beslutning om at lade direktøren fortsætte.

Onsdag aften i sidste uge – efter historien var blevet offentligt kendt – meddelte DanBred, at Thomas Muurmann Henriksen selv havde trukket sig fra sin stilling. En beslutning, DanBred-formand Christian Junker meldte ud, at han var enig i. Lørdag eftermiddag lød det så fra Landbrug & Fødevarer, at selvsamme Christian Junker og resten af DanBred-bestyrelsen var sat fra bestillingen og udskiftet med seks nye medlemmer.

Store selskaber kritiserer

Over for netop Finans kritiserer nu både Arla, Danish Crown og DLG hele håndteringen af sagen.

- Det har været en alvorlig sag og et uskønt forløb, lyder det fra Danish Crowns kommunikationsdirektør, Astrid Gade Nielsen, der påpeger, at i Danish Crown har man en nultolerance-politik over for enhver form for krænkende adfærd.

- Det har været et uskønt forløb, hvor der er begået nogle klare fejl i håndteringen af sagen, skriver DLG’s kommunikationsdirektør, Mette Sehested til Finans.

Fra Arla lyder det fra kommunikationsdirektør, Kasper Ibsen Beck:

- Det har ikke været et kønt forløb, og vi har været meget tydelige omkring vores holdning til det, og til sagens alvor.

I løbet af ugen har adskillige medier skrevet, at de ikke har kunnet få kommentarer fra Landbrug & Fødevarers direktør Anne Arhnung til sagen.

Effektivt Landbrug har i forbindelse med denne artikel uden held forsøgt at få en kommentar fra Erik Larsen, formand for L&F Svineproduktion, til sagen.

Erkender fejl

I forbindelse med, at det lørdag blev meldt ud, at DanBred skifter hele sin bestyrelse, lød det i en pressemeddelelse fra ejerkedsen bag DanBred, som udover Landbrug & Fødevarer består af DBI Holding og Danish Agro:

- Den samlede ejerkreds har vurderet, at der skal nye kræfter til i DanBreds ledelse. Der er enighed om, at der er sket fejl i den måde, bestyrelsen i selskabet har ageret på, og at der nu udestår et stort arbejde med at genoprette tilliden over for medarbejdere, leverandører, samarbejdspartnere og ikke mindst de berørte kvinder

Junker stopper i alle bestyrelser

Den nu tidligere formand for DanBred, Christian Junker, har også trukket sig fra sine øvrige bestyrelsesposter. Det skriver AgriWatch. Den tidligere mangeårige topchef i Danish Agro har således også trukket sig fra sine poster i DLG, DanGødning, Dan Fertilizer og Hatting.

 

DanBreds krænkelsessag

22. september:

Erhvervsmediet Finans skriver om sexchikane-sagen i DanBred, der omhandler direktør Thomas Muurmann Henriksen. Mediet skriver blandt andet, at 18 mellemledere i juni havde klaget over direktørens opførsel ved firmafester, men DanBreds bestyrelse havde ladet ham slippe med en kraftig advarsel.

22. september:

DanBred meddeler i en pressemeddelelse om aftenen, at Thomas Muurmann Henriksen har trukket sig. Bestyrelsesformand Christian Junker er enig i beslutningen, meddeler han.

25. september:

Ejerkredsen bag DanBred meddeler, at de trækker sine bestyrelsesmedlemmer i selskabet, og dermed også formandsskabet.

27. september:

Andreas Lundby bliver udpeget som ny formand for DanBred, og det bliver meddelt, at medarbejderrepræsentanter fremover får plads i bestyrelsen.

Læs også