bannerPos

SLF: Har ministeren en plan?

23-01-2020 16:25

Mandag den 3. februar kl. 19 har de syd- og sønderjyske landboorganisationer møde med fødevareminister Mogens Jensen og Landbrug & Fødevarers formand, Martin Merrild, på Agerskov Kro. 

- Det er en oplagt chance for at spørge ministeren om aktuelle politiske forhold, som påvirker vores hverdag, siger bestyrelsesmedlem i SLF - Sønderjysk Landboforening, Søren Laustsen. 

- Jeg vil spørge, om han nu har en klar plan, der kan sikre, at vådområdeindsatsen kommer op i omdrejninger, og at vi landmænd kan komme videre med at etablere minivådområder på vores bedrifter. 

Etableringen af vådområder med efterfølgende reduktion af kvælstofudvaskningen er en vigtig betingelse, for at vi kan fastholde de gødningsnormer, vi fik i Landbrugspakken, og som er så afgørende for, at vi kan producere korn af høj kvalitet.

Samarbejde

Søren Laustsen fortsætter: 

- Derfor er det rigtig ærgerligt, at vådområdeindsatsen er blevet så uhyggelig kompliceret organiseret, at mange forhold bremser processen. Egentlig er det måske forståeligt nok, når det er et komplekst samarbejde mellem Miljøministeriet, Landbrugsstyrelsen, kommunerne, landboorganisationerne og den enkelte lodsejer, der skal falde i hak for at processen ruller derudaf. 

Det er mange parter, der skal arbejde sammen. Og jeg kan ikke lade være med at tænke på, om der ligger en helt nødvendig og knivskarp projekt- og køreplan med indsatser, tidsplan, milepæle og ressourceallokering bag indsatsen. Eller om det hele blot er meldt ud fra Christiansborg uden tanke for, hvad der kræves af alle involverede parter for at gennemføre vådområdeindsatsen. 

Udfordringer med proteinindhold
Esben Skøtt, der også er bestyrelsesmedlem i SLF og svineproducent, tilføjer, at han også er ganske bekymret for fremtiden, hvor den næste Vandplanperiode træder i kraft fra 1. januar 2021. Her er der lagt op til, at vi landmænd bliver mødt med yderligere reduktionskrav vedrørende kvælstof. 

- Jeg er bekymret for, om det kommer til at betyde reduceret gødningsnorm igen, så jeg ikke kan producere korn med tilstrækkeligt proteinindhold til mine grise. Konsekvensen bliver mere import af soja fra Sydamerika med ringere økonomi og øget klimabelastning til følge. Jeg vil spørge ministeren, hvordan han ser på denne problemstilling, slutter Esben Skøtt.   

mip
 

SLF lander millionoverskud

En fokuseret indsats på kerneområdet landbrug og andre tiltag betyder, at SLF kan fejre 20-års jubilæum med et overskud på 3,4 millioner kroner i seneste regnskabsår.

Foder til problemfri fravænning og høj tilvækst

Jeppe Sørensen har siden bedriftens start i 2017 fodret smågrisene med Primefeed fra før og efter fravænning. Og selvom han har prøvet alternativer, er han altid vendt tilbage til foderkonceptet.

Kampen om de danske vandløb

Den augustdag i 2018 gjorde Åge Knudsen bare det, han og familien altid havde gjort, når jorden blev for våd. Det skulle have været hurtigt overstået, men involverer nu både politi, kommuner, naboer og advokater.

Faunastriber kan opretholde EU-hektarstøtte på lige fod med efterafgrøder

Landmændene kan så dyrevenlige blomster og planter og stadig få den såkaldt grønne støtte fra EU’s landbrugskasse.

Faunastriber breder sig som ukrudt

Sidste år fordoblede landmænd i Herning-Ikast Landboforening deres areal til at fremme biodiversiteten på dyrkede arealer.

Vi bliver taget alvorligt

Pløjefri dyrkning og Conservation Agriculture bliver stadig mere udbredt af mange gode grunde, og som virkemidler kan de en masse, som i de kommende år vil fylde meget mere både fagligt og politisk, lød det på FRDK's generalforsamling 27. februar på Fyn.

Højt at flyve, dybt at falde

Jeg bliver nød til at vende aktiemarkedet igen, for anden gang i denne uge. Spredning af Coronavirus har sat gang i et historisk kursfald på de store aktie-index i denne uge og det er ikke slut endnu.

Kombinerer stordriftsfordele med lokal forankring

De seneste år har man jævnligt kunne læse, at TBS Maskinpower med base i Starup ved Grindsted har ekspanderet og udvidet deres salgsområder for henholdsvis Fendt og Valtra.
Side 1 af 1783 (35647 artikler)Prev1234567178117821783Next