Svineproducenter hædret for resultater

To svineproducenter hædret af VKST for både deres resultatfremgang i stalden og faglig nysgerrighed.

VKST kan godt lide vækst. Derfor fik både soholderen Søren Helmer og slagtesvineproducenten Anders Andersen hæder med på vejen, da VKST forleden udnævnte dem til »årets højdespringere« for deres præstationer i stalden over de seneste fire år. Et andet kriterium for kåringen var faglig nysgerrighed. 

Anders Andersen, Sandagergaard I/S, Ubby i Nordvestsjælland, har præsteret at løfte sine slagtesvins produktivitet, så de i 2019 havde en kødprocent på 63,5, 1.023 gram daglig reference-tilvækst og 2,41 foderenenheder i reference-foderforbrug. I det sidste kvartal af 2019 var den daglige reference-tilvækst endda helt oppe på 1.124 gram med et reference-foderforbrug på 2,36 foderenheder. 

Fra 2016 til 2018 var kødprocenten 61,9, mens svinenes reference-tilvækst lå på 903 gram dagligt med et reference-foderforbrug på 2,69 foderenheder. 

Til årsmødet fremhævede VKST i sin motivation for hæderen, at Anders Andersen hele tiden arbejder på at motivere sine medarbejdere, og han er dygtig til at fokusere på daglige rutiner, der giver stabilitet i produktionen.

Styr på det

Hos soholderne løb Søren Helmer, Bredebjerggård I/S mellem Ugerløse og Igelsø, af med hæderen. VKST fremhævede blandt andet, at »han kan sit budget i søvne«, han er meget målrettet, men er også klar til at ændre på tingene, hvis de ikke virker – i et fint samarbejde med sin fodermester, Vita.

Søren Helmer er gået fra at have 32,5 fravænnede grise pr. årsso i 2016 til 38,0 fravænnede grise i 2019.

 

 

Fortalte om generationsskifte

Forpagter og landmand Birgitte Natorp fik ros af flere af de 260 fremmødte for sin personlige fortælling om et generationsskifte, der nu er sat i gang på Marienborg Gods på Vestmøn.

Birgitte Natorp er 55 år og har to døtre, hvoraf den ene, Emma, er i gang med at overtage godset, som er med 750 søer i opformering, 900 hektar ager og 370 hektar skov. Derudover hører der 30 lejeboliger og syv jagtkonsortier til. 

Læs også