Økologiske æbler til mosegrise

Listen over såkaldte skadedyr, afhængig af øjnene der ser, og hænder, der føler, er lang. MyreExpressen har specialiseret sig i at hjælpe folk, der har skadedyr.

- Når muldvarpefælden er sat, sætter vi også et lille markeringsflag, så man ikke kører over fælden med eksempelvis plæneklipperen, forklarer Jonatan Malte Houkjær fra MyreExpressen, Haslev. Hvepseboet får først et lille pift gift ved hjælp af teleskopstangen. - Derpå pakkes boet i en sæk, skæres ned, og fjernes, forklarer Jonatan Malte Houkjær fra MyreExpressen.
Listen over skadedyr er lang, men lidt afhængig af øjnene der ser: De fleste er enige om, at eksempelvis rotter er skadedyr, der skal bortelimineres, mens der er forskelligt syn på, om eksempelvis edderkopper er det. Ikke desto mindre står begge dyrearter på listen over de skadedyr, som MyreExpressen tager sig af, hvis der er kunder, der ønsker dem fjernet.
MyreExpressen blev startet for 14 år siden af Allan Nielsen, Egtved, der stadig er aktivt skadedyrsbekæmper.
 

Får en sms-melding når dyr i fælden

Fra begyndelsen var konceptet, at man skulle anvende så lidt gift og dermed kemi som muligt, sådan at ikke andre, end det skadevoldende dyr eller insekt, kom af dage, eller blev fjernet. I stedet anvendes som oftest forskellige typer af fælder, der er udstyret med elektronik, så der sendes en SMS-besked, når der er gået en rotte eller mår i fælden
- For i nogle tilfælde fjerner vi bare det uønskede skadedyr, eksempelvis en mår, forklarer Jonatan Malte Houkjær, der er en blandt 14 francisetagere landet over, der arbejder under det fælles koncept i MyreExpressen. Jonatan Malte Houkjær står for afdeling Haslev.
Og netop en mår, havde Jonathan netop været ude og fjerne: - En mårfælde skal tilses to gange i døgnet, men med sms-meldingen rykker vi kun ud, når der kommer et signal på min smartphone, om at der er dyr i fælden. Derpå tilser jeg fælden, og sidder der en mår i den, flyttes den til en skov, sådan som jeg har tilladelse til, langt væk fra byer og beboelse.
Læs meget mere i LandbrugØst nummer 30, hvoraf det også fremgår, hvorfor mosegrise foretrækker økoæbler fremfor konventionelle æbler.

Læs også