Status hos fåreavlerne

Årets læmmesæsonen er med til at fortælle, om fåreavlerne har fodret fårene optimalt.

Optimal fordring er en væsentlig faktor for de danske fåreavleres udbytte. Læmmesæsonen er ved at være ovre, og dermed er det blevet tid til, at de danske fåreavlere kan gøre status.
- Hvis fårene ikke er blevet fodret optimalt, vil det i sidste ende kunne ses og mærkes på bundlinjen, fortæller Kirstine Flintholm Jørgensen, der er økologirådgiver i LMO.
- Fodringen har, tilføjer hun, afgørende betydning for, hvor mange lam der fødes, og om lammene er sunde, stærke og levedygtige med en fornuftig størrelse, så de også hurtigt kommer i gang med at drikke mælk og får den vigtige råmælk i tide.
 

Betydning for antallet af fødsler

Økologirådgiveren peger på, at resultatet af årets læmmesæson er en direkte konsekvens af, om fårene er blevet fodret korrekt op til parringen og under drægtigheden.
- Fårene har behov for foder af god kvalitet særligt sidst i drægtigheden. Her fungerer det ikke særlig godt, hvis fårene får såkaldt hestewrap, det vil sige sent høstet græs, som er skredet og har sat stængler.
- Ved at få taget et slæt græs i god kvalitet kan der spares meget på indkøb af tilskudsfoder. Græsvæksten er i år begunstiget af det gode vejr, men det betyder også, at vi skal skårlægge tidligere, end vi normalt ville gøre. For at opnå god kvalitet til fårene bør 1. slæt høstes 14-20 dage tidligere end normalt, påpeger hun.

Læs også