Sponseret af: Fondsmæglerselskabet Agrocura A/S

Mikael opnåede besparelse på »en årsløn« før skat med ny finansiering

I samarbejde med Agrocura sendte Mikal Kjeldsen i 2023 sin finansiering i licitation, og på trods af, at forløbet strakte sig over et år, endte det med store besparelser.

Hos Mikal Kjeldsen, ejer af landbruget Fannerupgård ApS på Djursland, har man bevidst valgt at brede sig over flere driftsgrene for at sprede risikoen og udnytte flere af de helt åbenlyse fordele som virksomheden besidder. Derfor tæller driftsaktiviteterne alt fra traditionel planteavl med korn, kartofler og græsfrø til naturpleje, kødkvæg, skovdrift og boligudlejning. En sammensætning, der har gjort det muligt at skabe en god arbejdsplads, der foruden Mikal Kjeldsen også tæller fire fuldtidsansatte og en deltidsansat medarbejder.

At man hos Fannerupgård ApS ser muligheder frem for begrænsninger skinner hurtigt igennem. Samtidig er Mikal Kjeldsen en mand, der evner at tænke langsigtet. Derfor har virksomheden over de senere år også gennemgået en række forandringer for at styrke den til fremtiden. Forandringer, der blandt andet medførte, at virksomheden i 2021 blev omdannet fra at være en enkeltmandsvirksomhed til et selskab, og i dag drives under navnet Fannerupgård ApS. Ejerskabet er fortsat det samme med Mikal Kjeldsen som eneejer.

I øvrigt er selskabets navn taget fra virksomhedens hovedejendom, hvor Mikal Kjeldsen også er bosiddende med sin hustru, Helle. Foruden Fannerupgård ejer selskabet også ejendommene Ny Ryomgård, Frederikslund og Kelstrup Vestergaard.

- Én af de primære årsager til at vi valgte at omdanne virksomheden til et ApS tilbage i 2021, var at forberede den til et generationsskifte. Ikke fordi jeg havde, eller har, et ønske om at stoppe, men for at virksomheden er forberedt og klar når tidspunktet kommer, lyder forklaringen fra Mikal Kjeldsen.

I 1984 indtrådte han selv i et I/S med sin far, selskabet blev dog opløst i 1992 og bedriften delt i to dele. Siden da har han løbende via opkøb udvidet arealet, så der i dag ejes 707 hektar fordelt på de fire ejendomme. Heraf kan 485 hektar dyrkes, mens resten af arealet består af 95 hektar eng, 105 hektar skov og 22 hektar veje, søer og bygninger.

Fokus på højværdiafgrøder

Den overordnede strategi hos Fannerupgård ApS er at få mest muligt ud af aktiverne. Derfor har man også gennem årene valgt at søge i retning af højværdi-afgrøder som græsfrø og kartofler, der egner sig godt til den østjyske muld. Ved at omdanne nogle af ejendommenes driftsbygninger til planlagre for enten korn, frø eller kartofler, er der også skabt gode opbevaringsforhold. Og netop dette afspejler grundfilosofien i virksomheden.

- I stedet for at tingene bliver en klods om benet, har vi altid prøvet at se mulighederne. Et andet eksempel på dette er vores 100 hektar eng. For nogle vil det være et ligegyldigt aktiv, men I stedet for at arealerne blot gror til har vi i dag en selvstændig driftsgren, hvor naturplejen og vores kødkvæg hver især bidrager positivt til bundlinjen, fortæller Mikal og supplerer.

- Samtidig får vi også en god udnyttelse af vores ældre driftsbygninger, som er lavet om til vinterstalde, og ved at have gode naturarealer kan vi også tage en højere jagtleje. Så på den måde er der en positiv synergi hele vejen rundt. Jeg synes også, at vi ved at have flere ben at stå på har en stor fordel. Så kan det godt være, at nogle driftsaktiviteter ikke bidrager lige meget hvert år, men omvendt synes jeg aldrig, at det går helt galt for os, lyder rationalet fra den østjyske planteavler.

Virksomhedspræsentation gav overblik

I kraft af den vækst som Fannerupgård ApS gennem årene har været igennem, er balancen og finansieringen også vokset. Men selvom virksomheden altid har præsteret gode og stabile resultater, følte Mikal Kjeldsen ikke altid, at han delte samme syn på virksomheden som sin bank. Ej heller at den loyalitet, han viste dem, nødvendigvis kom ham til gode.

- Det var frustrerende, at gode produktionsresultater blev spist op af en alt for dyr finansiering, beretter han.

Efter et par års tilløb besluttede han sig derfor i 2023 for at kontakte Agrocura og høre om deres syn på sagen.

- Jeg har været kunde i Agrocura igennem en del år, hvor jeg har abonneret på deres markedskommentarer indenfor finansiering og råvarehandel, og derfor var det meget nærliggende for mig at tage fat i dem, fortæller Mikal Kjeldsen.

Kort efter fik han besøg af to af Agrocuras finansielle rådgivere i form af Hans Henrik Kjær og Rasmus Haun Hansen, og besøget blev startskuddet til en licitation af Fannerupgårds finansiering. Undervejs blev der lavet en virksomhedspræsentation af Fannerupgård ApS – noget som Mikal Kjeldsen hurtigt kunne se værdien af.

- Min virksomhed er jo over årene blevet mere kompleks, og der synes jeg, virksomhedspræsentationen kommer til sin ret ved at kunne præsentere det på en overskuelig og enkel måde. Og selvom jeg altid har skrevet ledelsesberetninger og kommentarer til regnskaber og budgetter, så er det jo mere et øjebliksbillede, hvorimod virksomhedspræsentationen tager udgangspunkt i hele fundamentet bag virksomheden, forklarer han.

Ny finansiering

Processen kulminerede i foråret 2024, hvor Mikal Kjeldsen modtog et tilsagn fra et nyt pengeinstitut, der viste store besparelser. Det lykkedes blandt andet at øge realkreditbelåningen, så både eksisterende bankgæld og kassekredit kunne indfris, hvilket medførte en markant mindre rentebetaling. Derudover er bidragssatsen på virksomhedens realkreditlån også blevet reduceret, hvilket også har affødt en mærkbar besparelse. Omfanget af besparelserne er også noget, der imponerer Agrocuras rådgiver Rasmus Haun Hansen, der bistod Mikal Kjeldsen i processen.

- De besparelser, Mikal har opnået, svarer sammenlagt til en pæn årsløn før skat, og det er vel at mærke uden, at der er foretaget en eneste ændring i virksomheden. Samtidig så synes jeg også, at virksomhedens finansielle fundament er væsentligt forbedret, da bankgælden nu er konverteret til realkredit, fortæller han, mens Mikal Kjeldsen supplerer:

- De tilbud som vi fik ind, var meget tæt på hinanden, men i forhold til det, jeg betalte i min tidligere bank, var der en markant forskel, og derfor har det også givet en mærkbar forskel i min økonomi. Min tidligere bank var tilsyneladende ikke orienteret om priser eller konkurrencesituationen på markedet, og hvis de var, hvilket næsten er det værste at tænke på, så var de tilsyneladende ligeglade, og udnyttede situationen til deres fordel, lyder det fra den østjyske gårdejer.

Lyst til nye projekter

Derfor er det også forståeligt, at den nye finansiering på Fannerupgård også har haft andre effekter end blot at forbedre økonomien. Bl.a. har Mikal Kjeldsen nu fået større lyst til nye projekter.

- Jeg kan mærke, at jeg har fået en større lyst til nye projekter, fordi jeg også kan fornemme velviljen fra min nye bank. Det hjælper selvfølgelig også, at jeg fra første samtale havde en god dialog med min nye bankrådgiver, og det lægger jeg også stor vægt på, lyder det fra virksomhedsejeren.

Når man hører Mikal Kjeldsen fortælle om sine oplevelser, er man ikke i tvivl om, at den nye finansiering har ændret hans dagligdag radikalt, og derfor har den østjyske landmand også et mere generelt budskab til sine kolleger:

- Valget af finansiel samarbejdspartner er måske det vigtigste valg, vi foretager os som virksomhedsejere. Derfor kan jeg også varmt anbefale at tage en snak med Agrocura, inden man vælger sin finansieringspartner. Tilsvarende gælder det, hvis man sidder i en situation, hvor banken udnytter, at det er uoverskueligt at flytte, lyder opfordringen.

Optimering, energi og byudvikling

Selvom Fannerupgård ApS efter licitationen, og de senere års arbejde med at fremtidssikre virksomheden, i dag fremstår toptrimmet, og at Mikal Kjeldsen i princippet kunne begynde at drosle ned på aktiviteterne, er det på ingen måde tilfældet. Blandt andet har han bortforpagtet 45 hektar jord til et lokalt energiselskab, som er i gang med at etablere en solcellepark.

- Og så har vi jo selvfølgelig et stort fokus på at få optimeret driften yderligere – både gennem effektiviseringer, men også ved at få samlet alle de små gevinster op, som der jo er i sådan en virksomhed, afslutter Mikal Kjeldsen.

Læs mere her

Fondsmæglerselskabet Agrocura A/S

Egelund 27,
6200 Aabenraa