Sponseret af: Agri Nord

Landmænd kan træffe bedre beslutninger ved at opsamle og udnytte data

Agri Nord Planteavl oplever, at de landmænd, der tager de nye digitale løsninger til sig, træffer bedre beslutninger på baggrund af den mængde data, de har til rådighed. Det gælder blandt andet Farmtracking, præcisionsjordbrug og udbytteregistrering i grovfoder.

På Skalmstrup Maskinstation ved Randers har man taget de digitale løsninger til sig. Alle traktorer og maskiner er auto- og GPS-styret, og de seneste tre år har maskinstationen deltaget i det projekt om præcisionsjordbrug. Projektet har ført til, at teknikken nu er godkendt som et alternativt virkemiddel til kvælstofreduktion. 

Projektet havde især fokus på nøjagtig tildeling af gødning og gylle ved at måle biomassen på marken via satellitfotos. 

- Digitaliseringen betyder jo, at vi kan tildele gødning helt nøjagtigt. Men det gælder også kalk og kemi, og det betyder, at vi gør vores arbejde bedst muligt, siger Henrik Simonsen, der driver maskinstationen. 

Nemmere hverdag

Når de har GPS- og auto-styring kan de sende kundernes tildelingskort for kalk og gødning direkte til traktoren.
Henrik Simonsen bruger også programmet Farmtracking, som et er godt værktøj i forhold til at have alle oplysninger om marken lige ved hånden hele tiden. 
Udover egne marker har han også adgang til at registrere de udførte opgaver i kundens markplan via Farmtracking.

- Det gør vores hverdagen meget, meget nemmere, siger Henrik Simonsen.

Bedre beslutninger

Sidste år stod mælkeproducent Rasmus Sudergaard, Gedsted Nørgaard ved Farsø, med valget mellem to græsmarker. En af dem skulle lægges om.
Havde han valgt den, han troede, havde det kostet penge. Så havde han nemlig manglet omkring 1.000 foderenheder fra 20 hektar i år i siloen. Det svarer til 23.000 kroner.

I stedet valgte han den mark, der ud fra de data, han havde fra udbytteregistreringen, viste de dårligste resultater. 

- Jeg kan virkelig se, at vi kan få noget værdi ved at vide, hvad vores marker giver. Det hjælper os til at lave den rette omlægningsstrategi, og vi fanger enkelte marker, der falder igennem, siger planteavls- og grovfoderkonsulent Anders Spanggaard, der har specialiseret sig i at udnytte udbytteregistreringerne. 

Styr på lovgivningen

Mange landmænd kunne også have gavn af app’en KemiTjek. Med den installeret på mobiltelefonen kan landmanden holder styr på kemilageret, så han får brugt de midler, han har.

Samtidig har han styr på, om nogle af midlernes godkendelser løber ud. Det kan koste flere tusinde kroner i bøde at opbevare et ulovligt middel. 
Teamleder for planteavl i Agri Nord, Poul Madsen, anbefaler sine kunder at bruge app’en.

- Vi er blevet dus med en smartphone i dag. Den lever fuldt op til sit navn, for det her er rigtig smart, og både unge som gamle kan finde ud af det. Det er noget mere fikst i dag med en app. Tjuhej, så kan man lige slå midlet op på telefonen, og man bliver så glad for selv at have styr på registreringen, siger han. 

Bedre rådgivning

Konsulenterne i Agri Nord Planteavl anbefaler generelt landmændene at tage de nye teknologier til sig. 

Ikke kun fordi det hjælper dem til at træffe bedre og mere sikre beslutninger og letter hverdagen, men også fordi der undervejs i alle registreringer bliver samlet en masse data op.

Data, som rådgiverne gerne vil kende. 

- Jo mere data, vi har, jo mere har vi at rådgive ud fra, siger chefkonsulent i Agri Nord Planteavl, Flemming Floor Jensen. 

Agri Nord

Hobrovej 437
9200 Aalborg SV