Sponseret af: Väderstad ApS

Palle er begejstret for SeedEye på sin nye Spirit såmaskine

Da Palle Eriksen i Himmerland fornyede sin Väderstad Spirit, blev det med kryds i alle felter til højeste teknologiske niveau. Især SeedEye begejstrer ham.

Lige nu sår Palle Eriksen, Sofiesminde nær Ålestrup i Himmerland, 37 rapsfrø pr. kvadratmeter. Ikke 35, som han gerne foretrækker på sine egne arealer, men lige præcis 37, som kunden ønsker. 

- Det er helt fantastisk at køre med SeedEye, siger Palle Eriksen begejstret om den nyeste Väderstad Spirit, som bedriften fik til denne sæson.

Sofiesminde består af en større svineproduktion med 1.250 søer samt tilhørende markbrug på cirka 600 hektar samt pasning af yderligere 200 hektar for andre.

- Nu indstiller jeg her på skærmen lige præcis det antal frø eller kerner, der skal udsås pr. kvadratmeter og behøver slet ikke at tænke på tusindkornsvægt og omregninger

Palle Eriksen, Sofiesminde

Indstilling erstatter indsåning

Indkøb af såsæd til korn sker efter vægt, hvorefter det er landmandens opgave at omsætte det til det ønskede antal planter pr. kvadratmeter. Rapsfrøene leveres i units med 150.000 frø pr. enhed, som tidligere skulle omregnes til kg pr. hektar, når det skulle indsåes og tjekkes på gammeldags facon. 

- Nu indstiller jeg her på skærmen lige præcis det antal frø eller kerner, der skal udsås pr. kvadratmeter, og jeg behøver slet ikke at tænke på tusindkornsvægt og omregninger. Med SeedEye tæller maskinen hvert et rapsfrø og hver en kerne, der bliver sået. Og det passer, pointerer Palle Eriksen.

- Oppe, hvor slangerne går på fordeleren, sidder den lille tælleenhed og holder øje med frøene, der farer forbi. Nu kan vi stole på, der lige præcis bliver leveret det ønskede antal frø ned til såskæret. Og med de moderne såskær og den præcise placering af frøet i sårillen er fremspiringen så godt som 100 procent. 

Selv med samme rapssort har Palle Eriksen tidligere erfaret forskellig tusindkornsvægt.

- Alt det behøver vi ikke at tage os af nu og tvivlen om, hvorvidt indsåningen nu også rammer helt præcis, er vi fri for, siger han og sammenligner SeedEye-systemet med flowmåling på sprøjten.

Kraftige bærehjul

Palle Eriksen er selvsagt meget tilfreds med Väderstad-maskinerne. 

- De er måske ikke de billigste. Særligt ikke, når man som jeg krydser af i alle udstyrsfelterne, men der er altså tale om robuste maskiner. De kan simpelthen holde til at arbejde med, og jeg har endnu til gode at se en revne i rammen på en Väderstad-maskine. 

Bærehjulene er kraftige og maskinen kan, i modsætning til mange andre, køre med fyldt såkasse og gødningskasse på landevejen. 

- Jeg vil også gerne fremhæve, at man kan regulere pakkertrykket på tværs af maskinen. Det betyder, jeg kan udligne efter traktorhjulene, så jorden er pakket lige meget i hele maskinens bredde.

Høj kapacitet til efterafgrøder

På Sofiesminde fik man også en ny Väderstad Carrier XL 625 til sæson 2022.

- Det er vores første tallerkenharve fra Väderstad. Den har stor disc-diameter, 510 millimeter, og så kører den allerbedst med 15-16 kilometer i timen.

Det er markmand Marcus Sund, der kører med den nye Carrier XL i dagene efter høst, hvor efterafgrøderne skal sås. 

Det går hurtigt – en eldrevet universalsåmaskine foran på traktoren, gps-linjer lidt på skråt - og så fremad.

Halmharve forrest

- Vi fik monteret den nye Carrier med en såkaldt halmharve forrest, og det fungerer rigtigt godt. Den er meget enkel og fanger det, hvis der ligger en smule halm tilbage og får det fordelt, så det ikke generer efterfølgende, forklarer Palle Eriksen. 

Tallerkenredskaberne på begge de nye maskiner er i såkaldt X-opstilling, så den ikke trækker redskabet til nogen af siderne. 

- Alligevel holder vi faktisk øje med, at redskabet flugter præcist bag traktoren. Det sikrer nemlig, at bearbejdningsgraden og arbejdsdybden holdes ens, og det vigtigste, sliddet på alle tallerknerne er den samme, lyder staldfidusen fra den erfarne Väderstad-bruger.

Väderstad ApS

Damsbovej 11,
5492 Vissenbjerg