Sponseret af: Alltech Denmark ApS

Aftenen før var intet galt: Ud af det blå kom 10 procent af besætningen på alarmlisten

En fredag morgen i januar fik fodermesteren Mathias Nordby Mikkelsen på Junge noget af en overraskelse, da han mødte ind på gården klokken 6:00.

Der var 21 køer på alarmlisten over aktivitet og drøvtygning. Så der var noget helt galt. Ud af de 21 køer var der tre malkekøer, som havde »smidt sig«; de havde lagt sig og var ikke til at få i gang igen. Derudover var der også en anden lugt i stalden. Normalt er lugten ikke noget, man tænker over, men denne morgen var der en kraftig lugt, og flere af køerne havde diarre, fortæller Mathias Nordby Mikkelsen.

Det skræmmende er, at det kom ud af det blå. Da vi gik fra stalden aftenen før ved 23-tiden, var der ikke noget galt. Vi havde hverken ændret på vores foderplan, skiftet til nye siloer, osv.

Mathias Nordby Mikkelsen

- Vi troede først, at det var influenza, så vi tog temperaturen på de syge køer, men alle køernes temperatur var under 37 grader, så det var altså ikke influenza. Vores dyrlæge mistænkte, at det kunne være mykotoksiner og gav de tre køer, som havde smidt sig, en blanding af kalk og sukker. Det troede vi egentlig virkede, men dagen efter lå de der stadig. Det endte med, at vi måtte aflive to af dem, fortæller han.

Derefter tog gårdejer Lars Remme fat i sin konsulent fra Nutrimin, Martin Olesen, som havde hjulpet en anden økolog fra hans Erfa-gruppe med et lignende mykotoksinproblem. Der var løsningen at bruge toksinbinderen MTB OP fra Alltech – og det blev det også hos Lars Remme.

Han blev anbefalet at bruge 30 g pr. ko, og efter få dage var det som at vende en tallerken.

- Vi fik en tydelig stigning i mælk, og vi har ikke haft problemer lige siden. Lige nu ser det egentlig ret positivt ud, fortæller Lars Remme og henviser til en skærm, hvor man kan se, at i perioden lige efter der blev tildelt MTB OP, så steg ydelsen med 4 L. Inden toksinproblemet for alvor tog til, lå ydelsen stabilt på omkring de 41 liter, men her hoppede den op på 45 liter.

Men hvad er det, der gør Penicillium så problematisk?

- De symptomer, Lars Remme beskriver, såsom en nedsat foderomsætning, uens gødning, fald i mælkeydelse, stigende celletal eller køer, der »smider sig«, er noget, vi oftere og oftere støder på, når vi snakker med mælkeproducenter, forklarer Per Laustsen fra Alltech, der til dagligt arbejder med mykotoksiner. Ofte kan problemet spores tilbage til en specifik gruppe af mykotoksiner, Penicillium.

Køer kan nemlig ofte selv nedbryde små mængder af mykotoksiner i deres vom, men når Penicillium er til stede, er det en helt anden sag. For Penicillium-toksiner har nemlig samme funktion som penicillin; disse mykotoksiner kan fjerne bakterier, både gode og dårlige. En kos vom er fyldt med gavnlige bakterier, der er med til at sikre en sund fordøjelse. Når disse gode bakterier bliver sat ud af spillet, ser vi køer, som »smider sig«; de har simpelthen ikke noget energi, fordi de ikke får omsat deres foder.

Penicillium-toksiner er anset som en lagerskade, altså noget der opstår efter høst, men pga. de ekstreme vejrforhold, der har hærget den danske høst de sidste par år, er der flere steder, hvor disse toksiner allerede er opstået i marken.

Det er muligt at teste sit foder for Penicillium-toksiner med Alltechs toksinanalyse, Alltech 37+. Det er desværre et toksin, som ofte findes i de danske TMR-prøver. Siden første slæt 2023 er der fundet Penicillium i mere end 70 procent af de danske TMR-prøver.

Det kan du gøre, hvis der er symptomer på mykotoksiner

Hvis man mistænker, at der er mykotoksiner i sit foder, kan man sende en prøve af sit TMR eller enkelte ingredienser til Alltech, som så kan teste for indholdet af mykotoksiner. Efter man har sendt prøven, kan man forvente at få svar inden for 5-6 hverdage. Her får man en ISO-godkendt rapport over, hvilke mykotoksiner der er fundet, og om det kan være dem, der giver problemer. Er der et højt niveau af mykotoksiner, får man en anbefaling til en dosering af en bredspektret toksinbinder, som kan løse problemet.

Er symptomerne så tydelige, som de var hos Lars Remme, hvor køerne »smed sig«, så kan man vælge at bruge en toksinbinder fra dag ét i en høj dosis (30g/ko/dag) og justere doseringen, når analyseresultatet kommer.

Bruger man en bredspektret toksinbinder såsom Mycosorb A+ eller MTB OP, vil man hurtigt kunne se en effekt, da disse to bindere er hurtigtvirkende og reducerer optagelsen af mykotoksiner.

Vælg en dokumenteret toksinbinder

Oplever man symptomer på mykotoksiner, så kan det være en løsning at bruge en toksinbinder. Man skal dog være opmærksom på, at der er mange forskellige bindere på markedet, og det er ikke dem alle, der giver den ønskede effekt.

Vil man se fuld effekt, anbefaler Alltech, at man bruger en bredspektret toksinbinder, såsom Mycosorb A+ til konventionel eller MTB OP til økologi. Begge er lavet af gær og kan binde flere forskellige mykotoksiner, ikke bare enkelte.

- Dette er ret vigtigt, da vi med vores toksinanalyse, Alltech 37+, i gennemsnit finder mere end seks forskellige mykotoksiner i de danske TMR-prøver. Derfor anbefaler vi, at man bruger en dokumenteret bredspektret toksinbinder, oplyser virksomheden.

Er man i tvivl om bindeevnen på sin toksinbinder, kan man altid spørge sin konsulent efter dokumentation eller kontakte Alltech.

Vil du høre mere om, hvordan Alltech arbejder med bekæmpelse og forebyggelse af mykotoksiner? Så ring til 75 85 75 93.

Om Lars Remme

  • Overtog gården »Junge« i 1996
  • Omlagde til økologi i 1999
  • 215 malkekøer
  • Godt 300 ha
  • 5 ansatte

Alltech Denmark ApS

Skomagervej 2
7100 Vejle