4Hs Madskoler indstillet til ny nordisk foodaward

Børne- og ungdomsorganisationen 4H er blevet indstillet til den nye store nordiske madpris Embla Nordic Foodaward, som for første gang nogensinde uddeles til august. Syv nordiske landbrugsorganisationer står bag den store nordiske madpris.

Der er i alt syv kategorier, og 4Hs Madskoler er med i kampen om at vinde kategorien, der handler om, hvem der har det bedste koncept, der bidrager til at udvikle den kommende generations viden og kundskaber i forhold til nordisk mad og madkultur.

- Vi er utrolig stolte af indstillingen og uden at virke alt for selvfede, så synes vi også selv, at det er berettiget, at Madskolerne er indstillet til titlen. Det var meget visionært, da 4H-ledere i 2003 skabte Madskole-konceptet, hvor målet stadig er, at børn i en uge af sommerferien kan lære om sunde madvaner, lære hvor maden kommer fra, og hvordan den skal tilberedes, fortæller Henrik Olsson Dalum, formand for 4H i Danmark. På en Madskole bliver forældrene smidt ud af køkkenet, og børnene tager grydeskeen i egen hånd. De lærer at lave god, sund mad fra bunden, dyrker motion og kommer på ekskursion, hvor de ser fødevarer i kæden fra jord til bord hos en dansk jordbrugs- eller fødevarevirksomhed.

I hård konkurrence

I alt er der kommet 185 indstillinger fra de syv deltagende nordiske lande, og det har ikke været en nem opgave for juryen at udvælge de nominerede for hvert land. Andreas Buchhave, der er chefkonsulent ved Landbrug & Fødevarer og projektleder på den nye nordiske madpris, siger:

- Vi har fået mange gode indstillinger til Embla. Ikke blot i Danmark, for det er faktisk gældende for alle de nordiske lande. Det er første gang, at Embla skal uddeles, og det er en stor styrke for prisen, at der har været så mange gode indstillinger.

Embla hylder det ypperligste i det nordiske køkken; råvarer, fødevarer, produktionsmetoder og de professionelle, der står bag det hele. Embla er et prioriteret projekt af Ny Nordisk Mad og finansieret af Nordisk Ministerråd.

Børn og forældre er vilde med Madskoler

Tilmeldingerne til årets Madskoler er i fuld gang, og det ser ud til at succesen fortsætter i år.

- Siden starten for 14 år siden er antallet af Madskoler og deltagere vokset hvert eneste år. Vi forventer over 2.000 børn til Madskolerne i år fordelt ud på over 120 Madskoler rundt i hele Danmark, fortæller Henrik Dalum. Og det er ikke kun børnene, som er vilde med at være på Madskole, også forældrene er glade for at få deres børn hjem efter et Madskoleophold. Evalueringer fra sidste år viser, at forældrene glæder sig over, at deres barn aktivt tager del i madlavningen derhjemme efter et ophold på en Madskole. Madskoler udbydes af 4H i et ikke profitskabende samarbejde med Landbrug & Fødevarer og REMA1000.

Embla har som formål at styrke den fælles nordiske madidentitet og kultur og øge interessen for nordisk mad uden for Norden. Den 23. august mødes de nordiske lande i en fælles nordisk jury, hvor de skal finde vinderne af Embla. De syv vindere af Embla-prisen bliver kåret til miljø- og fødevareministeriets topmøde ’Better Food for More People’ under Copenhagen Cooking 24. august i København.

 

Fakta om 4Hs Madskoler:

Madskoler er for børn i alderen 8-12 år

Madskolerne varer en uge i dagtimerne, og langt de fleste Madskoler afvikles i sommerferien, selvom der også er enkelte Madskoler i efterårsferien og vinterferien.

Madskoler arbejder for bedre Madkultur. Børn og unge får viden om sund mad, kost og motion på en sjov, lærerig og aktiverende måde, så børnene har lyst til at fortsætte det, de har lært, når Madskolen slutter

Madskoler har været afholdt siden 2005.

I 2016 var der 125 Madskoler rundt i hele Danmark med i alt 2.100 deltagere

Madskoler udbydes af 4H i et ikke profitskabende samarbejde med Landbrug & Fødevarer og REMA1000

www.emblafoodaward.com

www.madskoler.dk

Læs også