Der blev trukket hårdt på Kurt Ødegaard, driftschef hos Johs. Mertz, under Roskilde Dyrskue. Han er nemlig den medarbejder hos Johs. Mertz, der kan forklare, hvad der sker inde i mørket under den store røde kasse på en af de udstillede maskiner.

- Det vrimler med kameraer, robotter og lamper derinde. Kameraerne kan for eksempel skelne ukrudtsplanten hvidmelet gåsefod fra en roeplante, en majsplante eller anden kulturplanten, forklarer Kurt Ødegaard og fortsætter:

- Fidusen er så, at maskinen fører en kniv lige under jordoverfladen indtil den får at vide, at kniven skal vige pladsen for en roeplante, som kameraet derinde har identificeret og fortalt renseorganets knive, præcist hvor står.

- Egentlig kunne kameraerne godt identificere kulturplanterne hurtigere end de tre kilometer i timen, maskinen maksimalt kan køre, men her sætter mekanikken en grænse for, hvor hurtigt skæret kan gå ind og ud af rækken, beretter Kurt Ødegaard.

Kamerastyring

Almindelig kamerastyring, der kan holde en radrenser i rækken og styre renseskærene mellem rækkerne, har længe været kendt.

Næste dimension, der nu er blevet aktuel i forbindelse med satsningen på et større mængde økologiske roer, der til efteråret skal forarbejdes på sukkerfabrikken i Nykøbing Falster, er at kunne luge ukrudtet væk mellem planterne inde i rækken.

Til dette formål har Døllefjelde Maskinstation på Lolland investeret i den nye hollandske Steketee-lugerobot.

- For at robotten kan kende planterne fra hinanden skal lyset udefra neutraliseres. Det har så også den fordel, at kameraerne inde under den store kasse altid har samme lyssætning, hvorfor maskinen arbejder lige så godt om natten som om dagen, forklarer Kurt Ødegaard.

Bruger trykluft

De knive, der skal dreje ud af rækken for at vige for en roeplante, skal selv med tre kilometer i timen reagere meget hurtigt. Det sker med trykluft, der er hurtigere end hydraulik.

- Det er en kompressor på maskinen, der leverer trykluft. Desuden er der også en lille dyse, der skal bruge trykluft til at blæse rent omkring planten, oplyser Kurt Ødegaard.

Under normal kørsel i sukkerroer kan Steketee-renserobotten komme så tæt som to centimeter fra roen og dermed næsten fjerne alt ukrudt, hvis marken køres igennem et par gange med passende interval.