Unge fiskere får millionstøtte til første fartøj

På mandag åbner en ny tilskudsordning, der skal hjælpe et generationsskifte i dansk fiskeri på vej. Yngre fiskere kan nu få del i en pulje på 10 mio. kroner til at købe deres første fartøj.

Det kan være dyrt for yngre fiskere, når de skal etablere sig i erhvervet og både skal købe et fartøj, redskaber og anskaffe sig fiskekvoter. Nu er der en hjælpende hånd på vej.

Alle folketingets partier står bag Vækst- og Udviklingspakken for dansk fiskeri og har besluttet at afsætte ti millioner kroner til tilskudsordningen ”Yngre fiskeres førstegangsetablering” til at hjælpe fiskere under 40 år med at få fodfæste i dansk fiskeri. 

- Gennemsnitsalderen blandt danske fiskere er både høj og stigende, og det er tydeligt, at der er nogle økonomiske barrierer for de unge, der gerne vil ind i erhvervet. Derfor har vi nu afsat ti millioner kroner til at hjælpe yngre fiskere med at etablere sig med deres første fartøj, siger miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen.

I 2016 var gennemsnitsalderen for fartøjsejere 57 år.

Generationsskifte skal ruste fiskeriet til fremtiden

Fra 3. juli kan fiskere under 40 år ansøge om at få del i puljen til førstegangsetablering, der administreres af Fiskeafgiftsfonden. Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen håber, at de unge fiskere vil gribe muligheden og bidrage med nytænkning og energi i fiskerierhvervet.

- Det er meget vigtigt, at dansk fiskeri bliver godt rustet til fremtiden, og derfor gør vi nu en målrettet indsats for at hjælpe et generationsskifte i erhvervet på vej. Nu håber jeg, at de unge fiskere vil gribe muligheden, og så er jeg sikker på, at det vil skabe energi og innovation i erhvervet, og at de unge kræfter nu får lidt lettere ved at komme igang, siger Ib Poulsen, Fiskeriordfører for Dansk Folkeparti.

Der gives støtte op til 25 procent af anskaffelsesprisen for et nyt fartøj, dog med et loft på 500.000 kroner.

Læs også