Moderne vinduer i historisk gård med gammelt håndværk

Den tyske præstegård i Løgumkloster er blevet energirenoveret, uden at det er gået udover den gamle bygnings smukke udtryk.

Præstegården er bevaringsværdig, og derfor var det en helt særlig opgave, som Jørgen Overbys Tegnestue i Gram og Drøhse – Tømrer & Snedker ApS i Løgumkloster tog hul på i foråret 2017.

- Gården er bygget i den tyske byggestil heimatschutz med røde tegl og hvide vinduer, og der har virkelig været tale om godt gedigent håndværk – det var termoruderne fra 1970’erne, det var galt med. De originale rammer har vi langt hen ad vejen kunne reparere ved udlusning af råd. Så nu kan de holde 100 år mere, fortæller arkitekt Lise F. Nielsen fra Jørgen Overbys Tegnestue.

Ved at bruge Optoglas i de knap 40 vinduer er det lykkedes at lyd- og varmeisolere præstegården bedre, og samtidig har bygningen fået det originale udtryk fra 1927 tilbage.

- Termoruder bliver nemt lidt klodsede i så gamle bygninger, men ved at bruge Optoglas kan både rammer og sprosser holdes som originalt tænkt. Det kræver lidt mere håndværk, fordi det hele skal stemme på millimeteren – så til den tyske præstegård har vi lavet 40 unikke vinduer, siger tømrermester Tue Enghave Jensen, der ejer Drøhse – Tømrer & Snedker ApS.

Det lokale tømrerfirma er specialister i at restaurere gamle historiske bygninger, der kræver særligt håndværk, og hos Drøhse – Tømrer & Snedker har man eget snedkerværksted, hvor der bliver kælet for detaljerne og udført specialopgaver.

LÆS MERE OM DENNE OG ANDRE BYGGERIER I NÆSTE UGE I LANDBRUGSYD UNDER TEMAET. BYGNINGER PÅ LANDET


 

Læs også