2014 var et år, hvor de globale priser på blandt andet
svinekød og mælk faldt – ikke mindst på grund af det russiske importstop og en
faldende efterspørgsel efter mælk i Kina.
Sådan lyder det fra cheføkonom i Landbrug & Fødevarer
(L&F) Thomas Søby, der har set nærmere på helt nye tal fra Danmarks
Statistik om forbrugerpriserne.
- De globale prisudsving slår også igennem i Danmark, hvor
både priserne på svinekød og mælk er faldet, siger Thomas Søby på L&F’s
hjemmeside.
Her fremgår det, at de danske madpriser blev påvirket vidt
forskelligt sidste år. Svinekødsprisen faldt med 1,9 procent, mælkeprisen med
fem procent og kartoffelprisen med 7,4 procent.
- Til gengæld steg ost hele 6,7 procent i pris og æg med
6,9 procent. Højdespringeren var lammekød med en stigning på hele 17,5 procent, lyder det fra L&F.
Thomas Søby udtrykker tilfredshed med, at fødevarepriserne
generelt er steget med 0,4 procent, men understreger samtidig, at man skal
passe på med at lægge for meget i det generelle tal, idet kategorien spænder
over mange forskellige typer fødevarer – og afspejler vidt forskellige
markedsforhold.