Opbygger engelsk planteavlsejendom fra bunden

Start en planteavlsfarm helt fra bunden. Sådan lød opgaven til Anders Holm Rasmussen, da han den 1. marts startede som driftsleder i England

- Overraskende nok så fik vi de markant laveste tilbud på maskiner i Danmark.

Det fortæller Anders Rasmussen om den spændende opgave, det var, at nyindkøbe en komplet maskinpark til at drive 380 hektar planteavlsjord nord for London.

- Vi tog naturligvis tilbud både her i England og hos lollandske maskinhandlere, da vores danske ejere kommer fra Lolland. Og her fik vi så de bedste tilbud. Det endte med at 2/3-del af maskinerne blev købt i Danmark.

Efter købet i Danmark fik Anders Rasmussen det meste af en helt ny og komplet maskinpark kørt over fra Lolland til Midtengland, mens resten blev transporteret.

Fra maskinstation til egen drift

Anders Rasmussen startede den 1. marts som driftsleder på den 420 hektar store Trinity Hall Farm cirka en times kørsel nord for London.

- Siden den danske familie købte farmen i 2008 har markbruget været passet af en maskinstation. Men nu har ejerne besluttet sig for selv at overtage dyrkningen, fortæller Anders Rasmussen.

Maskinstationen havde knap to timers kørsel ud og hjem, og den ekstremt lerholdige jord kræver meget rettidig omhu med både jordbehandling, såtidspunkt og ikke mindst sprøjtninger.

- Så opgaverne blev nok ikke altid udført lige på det optimale tidspunkt, når den plastiske lerjord var tjenelig.

- Det er virkelig en stiv lerjord – i en grad, som vi ikke kender i Danmark. Så de måneder, som jeg indtil nu har været her, er især gået med at lære jorden at kende.

- En fordel er naturligvis, at vi ikke skal samle sten overhovedet. Men ellers er der meget smalle vinduer, hvor vi kan lave et brugbart såbed. Og tromlen er vores vigtigste redskab – både til at forebygge de udbredte snegleangreb og for at bryde knolde, så jordmidlerne udsprøjtes på en så jævn jordbund, som muligt.

Agerrævehale overalt

Den helt store udfordring på Trinity Hall er forekomsten af agerrævehale – eller blackgrass, som det hedder i England.

- Mere eller mindre herbicidresistent agerrævehale er et meget udbredt problemgræs både her i området og generelt i hele England, fortæller Anders Rasmussen. Men det er blevet overraskende slemt her på farmen i de år, hvor maskinstationen har passet jorden.

- Det har været én af årsagerne til, at ejerne besluttede at ansætte en dansk driftsleder, som kunne optimere driften bedre. Jeg ønskede mig derudover en dansk kollega her i sæsonen og fik ansat Rasmus Eriksen, som jeg kendte fra vores tid sammen på Dalum Landbrugsskole, hvorfra vi begge er uddannede agrarøkonomer.

Men agerrævehale er nu så vigtig at få styr på, at det styrer både sædskifte og dyrkningsplaner generelt.

- Her i området vil planteavlerne gerne dyrke så meget vinterhvede som muligt. Og jord og de milde vintre er også til det. Enkelte er oppe på 12 års hvede efter hvede.

- Men det kræver betydeligt flere sprøjtninger med høje doseringer, og resistens hos både ukrudt og skadegørere er blevet et stigende problem, siger Anders Rasmussen.

Majs til biogas

Han må derfor trække en god del vårafgrøder ind i sædskiftet, så det bedre er muligt at bekæmpe græsukrudtet i efterår og forår med flere Roundup-sprøjtninger. Desuden spire agerrævehale ikke så voldsomt i foråret.

- Vi er meget glade for den majs, som vi dyrker udelukkende til det store biogasanlæg, som farmen har lagt jordarealer til.

- I vores sædskifte er der knap 100 hektar med biogas-majs, og efter afgasningen får vi majsmaterialet retur til gødning. Det betyder, at vi stort set ikke har behov for at købe P og K.

Biogasanlægget modtager kun majs fra områdets planteavlere og leverer strøm til nettet.

Strategi

Endnu er Anders Rasmussen i et indkøringsår med driften af Trinity Hall Farm.

- I den kommende tid skal jeg fremlægge mine forslag til strategi, økonomi og budget for de danske ejere.

I startegien indgår blandt andet planer om mere majs for at få et alsidigt sædskifte. Derudover forpagtning af mere jord og et mål om at hæve udbytterne i afgrøderne ved at optimere dyrkningen.

- Forpagtning kan her i området typisk fås til 4.000 kroner pr. hektar, mens jordpriserne ligger omkring 200.000 kroner pr. hektar, og er stigende, vurderer Anders Rasmussen.

Det har fra starten været aftalt, at Rasmus Eriksen stopper her til jul, og en ny mand skulle ansættes til foråret.

- Det har været spændende at være med i indkøringen af de nye maskiner og driften herovre i England, siger Rasmus Eriksen. Han vil nu hjem til Danmark og gerne arbejde inden for salg og service i landbruget.

Til foråret skal der på Trinity Hall ansættes en ny mand, som endnu ikke er fundet.

 

Læs også