Økologer vil have minister til at genoverveje tilskud

I Økologisk Landsforening undrer man sig over, at Fødevareministeriet har besluttet at ændre reglerne for hektarstøtte

Fødevareministeriet har besluttet, at Enkelbetalingsstøtte til landbrugsbedrifter fra 2015 udelukkende kan søges af bedrifter med fem hektar eller derover.

Hos Økologisk Landsforening undrer man sig over, at forslaget ikke har været i høring. Og i et brev opfordrer man nu fødevareminister Dan Jørgensen (S) til at genoverveje beslutningen.

- Det er en beslutning, vi er meget kede af. Ud af de knap 2.700 økologiske bedrifter, er der 331 med to til fem hektar. Det er væsentligt for os, at tilskudsreglerne ikke bliver ændret, så de små økologiske bedrifter undgår at blive sat under et pres, der kan føre til eventuelt ophør som økologer, skriver formand for Økologisk Landsforening Per Kølster til Dan Jørgensen.

Per Kølster finder det urealistisk at tro, at de mindre bedrifter bare kan forpagte ekstra jord til for at opnå tilskud:

- Vi mener, det går ud over målet om at modvirke affolkning og opretholde attraktive landdistrikter. Bortforpagtes jorden fordi tilskuddet falder, er der en stor sandsynlighed for, at denne jord går ind i en effektiv stordrift og dermed lægger endnu større pres på de naturværdier, der kan være på en mindre intensivt drevet ejendom.

Ifølge Økologisk Landsforening vil de ændrede tilskudsregler ramme den økologiske frugt- og grøntproduktion særligt hårdt, idet disse produktioner typisk er drevet på små ejendomme, fordi produktionen ikke kræver så meget jord.

Læs også