Torben Andersen fik i foråret 2012 et seks kW-solcelleanlæg på sit tag på ejendommen i Akkerup ved Hårby. Hans anlæg er et i 100.000 kroners prisklassen. Dertil kom en udgift til et helt nyt tag.

Begge dele er han glad for. Ikke mindst, fordi han fik investeret i tide.

Han kan nu efter den gamle ordning producere gratis strøm til hele året og mange år frem. Anderledes har han det med den ordning, som gælder fra nu.

Torben Andersen er energirådgiver i Assens Kommune, så han har også regnet grundigt på sit eget anlæg, og i sit job er han godt hjemme i regler og anvendelsesmulighederne for både private og offentlige myndigheder, som overvejer at investere i blandt andet solceller.

Torben Andersen har derfor også set på de nye regler og regnet på, hvad de ville betyde, hvis han først i 2013 havde fået solceller på taget.

Hans anlæg ville stadig kunne producere lige så meget strøm over året som nu, men i stedet for at gemme den overskydende strøm på nettet »gratis«, skal han nu betale for at hente det tilbage.

Nye regler koster

- De nye regler betyder for mig, at den overproduktion, jeg har om sommeren, sælger jeg til 1,30 kroner pr. kWh, forklarer Torben Andersen. Derefter skal jeg betale den normale pris på 2,20 kroner pr. kWh for at hente strømmen tilbage fra nettet.

Fremtid i landbruget

Torben Andersen er bange for, at de private solcelleanlæg ikke har nogen stor fremtid for sig, hvis man ikke kan forbruge det meste af strømmen i solskinstimerne.

- De fremtidige brugere vil være landbrug og gartnerier med store anlæg, der bruges erhvervsmæssigt, vurderer Torben Andersen.

- Kommunale institutioner vil også kunne spare både strøm og fjernvarme til opvarmning af brugsvand. På skoler, plejehjem og rådhuse, hvor man har det største forbrug i dagtimerne, og hvor der lukket ned om aftenen og natten, vil store anlæg kunne betale sig både miljømæssigt og økonomisk.