Stor interesse for hvededag med sprøjtedemonstration

I går, torsdag, var det tid for den store sønderjyske hvededag, der hvert andet år finder sted på Ultanggård ved Haderslev.

Fem forskellige fabrikater indenfor marksprøjter i dyst, rundvisning i hvedeforsøgsmarken, hvor der blev sat fokus på blandt andet sorter og udsædsmængde, ukrudtsbekæmpelse, svampebekæmpelse og forsøg med vækstregulering i vinterhvede.

Det var blot nogle af de temaer, der blev sat fokus på, da Sønderjysk Landboforeningen, Landbrugsrådgivning Syd og LHN i går havde inviteret til Hvededag 2012 på Ultanggård ved Haderslev.
Hvededagen er en fast tilbagevendende begivenhed, der hvert andet år afholdes - i går var tredje gang. Og ved dagens start var omkring 400 allerede mødt op.

Blandt de forsøg, der blev gennemgået i hvedeforsøgsmarken, var sorter og udsædsmængder, hvor der blev set på forskellige sorter af vinterhvede - blandt andet Timaru, Jensen, Gedser, Hereford, Asano og Mariboss.
Indenfor svampebekæmpelse blev et forsøg med forskellige middelkombinationer med forskellige tilsætningsstoffer gennemgået. Herunder blandt andet også nye midler, der endnu ikke er godkendt i Danmark.

Vækstregulering og vækststimulering med blandt andet glyphosat var også blandt emnerne sammen med kvælstofmængder i vinterhvede.

Sammenligning af marksprøjter
En af hvededagens store events var en sprøjtedemonstration, hvor fem fabrikater og modeller indenfor marksprøjter skulle dyste mod hinanden og sammenlignes i demonstrationstest.

De fem mærker var Amazone, Kuhn, Danfoil, ScanSprayer og  Hardi. Til at kommenterer de forskellige sprøjter var chefkonsulent, planteavl, Bo JM. Secher, Landbrugsrådgivning Syd.

Foruden at vise, hvordan de sprøjtede, var der lagt forhindringer i marken blandt andet i form af en svelle der skulle passeres, for at se hvordan sprøjtebommen reagerede på det.

Første sprøjte i marken var Amazone UX 5200, der med sin 36 meter brede sprøjtebom er blandt de store sprøjter.

Typisk fransk
Anden  sprøjte i marken var Kuhn Oceanis 7700, som Bo Secher fremhævede som en typisk fransk sprøjte i glasfiber med trapezophængte ben.

Danfoil Concorde med sin 36 meter sprøjtebom er også blandt de store sprøjter.

- Den har dog kun en 3.000 liter tank. Det lyder ikke af meget, men et specielt sprøjtesystem gør, at man sprøjter med små mængder, sagde Bo Secher, der tilføjede at de 3.000 liter kunne række til 100 hektar.

ScanSprayer med 30 meter bom og 3.500 liter tank var fjerde deltager i demonstrationen, hvor Bo Secher fremhævede en separat pumpe til vask uafhængig af sprøjtetanken.

Erfaring fra USA og Australien
Sidste marksprøjte i marken var den store danske Hardi ConCorde med 7.000 liter tank og 36 meter sprøjtebom. En helt ny model der er udviklet fra den hidtidige 6600 model.

- Den er udviklet på baggrund af de erfaringer, man har fra Australien og USA, hvor der er tradition for brede sprøjtebomme, forklarede Bo Secher og tilføjede, at den også fås med en bom på op til 42 meter.

Læs også