Pelsdyravlerne har forberedt sig til dårligere tider

Minkavlerne har brugt flere penge på nye avlsdyr og vedligehold. Alligevel steg indtjeningen til 200 kroner pr. skind, viser Minkanalysen.

Den værste trussel mod dansk pelsdyravl vil være, at pels går af mode, og det sker næppe, så længe koreanere, russere og kinesere er vilde med at gå i store pelskåber.
Direktør for Kopenhagen Fur Torben Nielsen fik smilene frem hos de godt 100 tilhørere på Heden & Fjordens årlige inspirationsmøde for pelsdyravlere 30. maj Nupark.
Torben Nielsen ridsede konkurrencen på det globale pelsmarked op, og han er fortsat optimistisk.
- Pelsdyrbranchen er for mandfolk. Krisen i 80-erne styrkede os og vi kan ride med bølgerne op og ned, mens avlere andre steder på kloden, som forsøger at nå vores niveau, risikerer at stå hovedkulds ned i en bølgedal og forsvinde, sagde han.
Han forudser, at interessen for dansk pels holder en del år endnu, selvdom der vil komme mindre op- og nedture.
- Kinesernes anstrengelser for at etablere en pelsdyravl af høj kvalitet kan endnu ikke måles på besøgstallet ved vores auktioner, sagde Torben Nielsen med henvisning til, at 750 gæster ved januar-auktionen var ny rekord og at flertallet af dem var kinesere.

 200 kroner pr. skind

 Jens Rasmussen og Jacob Rossen fra Heden & Fjordens Minkteam fremlagde resultaterne af Heden & Fjordens Minkanalyse for 2012 og præsenterede en gennemsnitlige indtjening på minkskind på 200 kr.

 - Det er fint resultat, selvom den kunne have været højere. Når den ikke er det, er det fordi, rigtig mange avlere har valgt at fremtidssikre sig, mens det går godt. Og det er en fornuftig strategi, sagde Jens Rasmussen med henvisning til, at avlernes udgifter til vedligehold og småinventar er steget og det samme gælder indkøb af avlsdyr.
Jens Rasmussen opfordrede avlerne til at overveje deres strategi og tage stilling til, om de ville fortsætte uændret eller om lageret skal bygges op eller bringes ned. Jacob Rossen beskrev en strategi som fastlæggelse af vejen og midlerne frem til målet.

- Spørg jer selv, hvordan I kommer til Ebeltoft, hvis I vil til Ebeltoft. Skal det være med tog, bus, bil eller på cykel? Sørg for at jeres målsætning er klar og at strategien er aktiv og viser hvordan I vil nå målet, ellers er den bare en hensigtserklæring. Og husk, at vi gerne hjælper med at lave strategien.

 - Lyt aldrig til økonomerne

Chefstrateg Svend Jørgen Jensen, Finanshuset Demetra, understregede ligeledes vigtigheden af at have en klar strategi for sin produktion og at følge den. Han fremhævede den enkelte avlers ansvar for at følge udviklingen nøje, så han kan tage højde for udsving.
-
Lyt aldrig til økonomer og vær skeptisk, når en negativ forventning nedtones af økonomer, sagde Svend Jørgen Jensen.

- Cyklerne i konjunkturudvikling kan forudses, men ikke dybden og længden af dem. Hvis du ser muligheden for at lukke en forretning med et fornuftigt resultat, så luk forretningen, i stedet for at vente på, at prisen stiger, for den kunne ligeså godt falde, sagde Svend Jørgen Jensen.
Svend Jørgen Jensen er kendt for at levere sikre forudsigelser om renternes bevægelighed, og han frarådede at rentesikre nu, fordi han ikke ser nogen mulig rentestigning indenfor de næste 3 til 5 år.

 

Læs også