Tyske mælkeproducenter frygter det værste

Rygter om mejeriernes accept af prisfald i størrelsesordenen 30-33,5 øre pr. kg konsummælk får advarselslamperne til at blinke syd for grænsen.

De tyske mælkeproducenters organisation Bundesverband Deutscher Milchviehhalter (BDM) mener, branchen er på katastrofekurs og sammenligner den nuværende udvikling med rædselsåret 2009, hvor mange mælkeproducenter i hele Europa producerede med store underskud.

Meldingen kommer efter, at det fra tysk side forlyder, at mejerierne tilsyneladende har accepteret prissænkninger på konsummælk på 4-4,5 eurocent pr. kg mælk. Det svarer til prisfald i størrelsesordenen 30-33,5 øre pr. kg mælk.

BDM-formand Romuald Schaber pointerer, at udviklingen ikke kommer bag på organisationen, idet noteringsudviklingen på det fri marked længe har indikeret, at noget sådant var på vej.

Hold kvoten i ro
Ifølge formanden er det en ubalance mellem udbud og efterspørgsel på det tyske marked, der gør, at mælkepriserne er kommet under et voldsomt pres.

Han opfordrer derfor til, at der i de tyske forbundslande ikke, som det ellers skal diskuteres på en landbrugsministerkonference i denne uge, gives tilladelse til at udvide mælkekvoterne i nogle forbundslande.

En sådan kvoteudvidelse vil, pointerer Romuald Schaber, blot bringe markedet yderligere ud af balance.

Læs også