Ingen vogne i græsset

Smorup Toftegaard Maskinstation, Haverslev, kører i år med en Non stop-vogn efter finsnitteren, så der er mulighed for kun at læsse af i forageren. Det skåner græsset og sparer en mand med en frakørselsvogn.

50 kubikmeter, en aflæssetid på bare 50 til 60 sekunder, hjultræk og en 170 hestes John Deere motor.

Så stor er kapaciteten på Toftegaard Maskinstations nye Bomech Non stop-vogn, som er speciallavet til deres New Holland finsnitter.

Det store maskinsæt er netop kommet tilbage til Haverslev efter en tur i Tønder, hvor det er blevet tilpasset af Jejsing Maskinstation, som tidligere har kørt med Bomech Non stop-vognen. I dag bygger de selv Non stop-vogne.

- Det er det eneste system af den slags, som vi kender til her nordpå, siger Jeppe Larsen.

Sammen med sin far Jan Larsen, en anden fast medarbejder og en række løsarbejdere har han kørt maskinstationen fuld tid siden 2008 for svineproducent Claus Toft Knudsen.

Faste kørespor giver merudbytte
Non-stop vognen har den fordel, at den spændes efter finsnitteren, og græsset blæses over i den.

Det betyder, at det ikke er nødvendigt at have to vogne til at køre fra, da der er kapacitet nok til at læsse af i bare én frakørselsvogn. Den kan placeres i forageren eller et andet egnet sted på kanten af marken.

- Normalt har man jo to gange 70 centimeter dæk, altså 140 centimeter, der trykker græsset, og en 360 hestes traktor, der starter hurtigt op, den kratter altså en del i marken. Så ser man helt hvide pletter bagefter, siger Jeppe Larsen.

- Græsset tåler det ikke. Det skal have fred og ro, siger Jan Larsen, der henviser til forsøg, som viser, at der er mellem fem og 15 procent at hente i merudbytte ved at køre med faste kørespor og undgå anden færdsel i marken.

Systemet passer med sine 12 meter sammen med maskinerne til både nedfældning, rivning og finsnitteren. Skårlæggeren, der er på 8,6 meter, passer dog ikke helt ind i systemet, men som Jan Larsen påpeger, så er skårlæggeren ikke den maskine, der gør mest skade i marken.

Han tilføjer, at det ikke er dyrere at få finsnitningen udført med den nye Non stop-vogn i forhold til to frakørselsvogne. Dertil skal merudbyttet lægges.

Frigør en mand
Det er klart, at er det kun nødvendigt med én vogn i marken i stedet for to, så er det også kun nødvendigt med én mand.

Det er en stor fordel for maskinstationen, der nu har en mand fri til at enten at køre gylle eller rive, mens finsnitteren kører.

Det sparer desuden tid i maskinhuset og på vaskepladsen, at det ikke er nødvendigt at skifte fra gyllevogn til frakørselsvogn hele tiden og vaske.

Glæder sig til sæsonen
Non-stop vognen står klar til at græsarbejdet på maskinstationen går i gang, og både Jan og Jeppe Larsen glæder sig også til efterårets majssæson.

- Det er nemt, at vognen bare følger efter, når et majsstykke skal åbnes, siger Jeppe Larsen, der begejstret fortæller om det nye system, der har mange finesser.

Både motoren, hjultrækket og blandt andet også muligheden for at køre dog walk.

Læs også