Fornem pris til flittig fejøbo

Den 22. december valgte Grønt Centers bestyrelse, at uddele Grønt Centers Initiativpris til frugtavler Laust Spandet Jensen fra Fejø.

Med sit fokus på kvalitet og innovation fik Laust Spandet Jensen den 22. december overrakt Grønt Centers Initiativpris. Landmand Laust Spandet Jensen bor og producerer frugt på Fejø, hvor han er anden generations frugtavler og har fået professionen ind med modermælken.

Laust Spandet Jensen dyrker 150 hektar landbrug og 55 hektar med æbler, pærer og blommer og er i dag Danmarks største blommeavler. Han dyrker ikke mindre end 1.200 ton frugt og 70 procent af produktionen afsættes igennem Irma.

Humør
Prisvinderen købte sin første gård på 35 hektar i 1998, siden er der yderligere kommet et par ejendomme til blandt andet den fædrene gård, hvor Laust Spandet Jensen nu bor med sin familie. Laust har været selvstændig i 12 år.   

Da Landbrug ØST får fat i Landmanden er han naturligvis rigtig glad for at man anerkender arbejdet på bedriften.

- Humøret er i top i disse dage. Hverdagen drejer sig om hårdt arbejde, og derfor bliver man ekstra glad, når andre anerkender ens indsats.

Landmanden og frugtavleren understreger dog, at der er flere årsager til de gode resultater.

Stærke samarbejdspartnere
- Vi er ikke dygtigere end de vilkår, vi er stillet overfor. Og her på Fejø har vi et mildt klima og flere solskinstimer, og det er med til at skabe de dejlige produkter. Mantraet herude er tre ord kvalitet, kvalitet og kvalitet, det er enkelt for mig, og hvis jeg glemmer det ene ord, støtter jeg mig op af de to andre, fortæller Laust Spandet Jensen til Landbrug ØST.

Men der er også en anden forklaring på de gode resultater, som Laust Spandet Jensen vil ind på.

- En ting er vores gode klimatiske forhold, men samtidig har vi en fantastisk samarbejdspartner i Irma, hvilket betyder alt. Irma er en fast aftager, vi kan regne med, og det gør det muligt at planlægge og investere, netop forbi vi har en aftager, vi kan regne med.

Mange blommersorter
Laust Spandet Jensen er »fejbatting« (fejøbo red.) som, ifølge prisoverrækkeren Grønt Centers formand, Ib Bruun Clausen, tænker innovativt og samtidig ser det mulige i at udnytte det specielle klima og de gode vækstbetingelser på Fejø til en moderne frugtproduktion. Laust Spandet Jensen dyrker 14 æblesorter, og seks pæresorter. Men det er blommerne, der er hans hjerteblod.

Prisvinderen dyrker næsten 40 forskellige sorter. Sorternes kvalitet bliver bevaret ved nænsom håndhøstning og opbevaring i højteknologiske kølerum med lav temperatur og højt CO2 indhold i luften. 

Med baggrund i kvalitetsfrugten har Laust Spandet Jensen opbygget en virksomhed, der i dag beskæftiger 6 fastansatte, 2 deltidsansatte og 35 sæsonarbejdere.

Initiativ og drivkraft
Grønt Centers formand Ib Bruun Clausen motiverer valget af Laust Spandet Jensen til årets prismodtager således:

- Laust Spandet Jensen viser initiativ og drivkraft, hvor andre reducerer og skærer ind udvider og starter Laust Spandet nye produktioner op. Han følger med tiden og forudser forbrugernes ønsker og behov for frisk højkvalitets frugt med god smag fra forskellige frugtarter og sorter.

- Laust har samtidig formået at få sin virksomhed til at vokse, og skabe nye jobs i vandkants Danmark. Det er godt gået.

Læs også