Verdensmester vender tilbage

Niels Balle fra Trige, der vandt VM i pløjning i 1985, er blandt DM-deltagerne på det selvsamme areal på fredag og lørdag. Og tilmed med samme traktor og plov.

Jublen ville ingen ende tage, da den danske deltager, 33-årige Niels Balle, trådte op på øverste trin på sejrsskamlen ved verdensmesterskabet i pløjning i 1985. 26 år senere sætter han på fredag den samme 2-furede Kverneland plov og Massey-Ferguson 175 i den selvsamme jord på Langagergård i Sdr. Nærå.

- Det bliver naturligvis et helt særligt gensyn, men forhåbentlig er der nogle unge pløjere, som er dygtigere end jeg og de andre ældre deltagere, lyder det beskedent fra den nu snart 60-årige tidligere verdensmester fra Trige.

Egentlig var Niels Balle for længst stoppet som konkurrencepløjer, men da aldersgrænsen på 35 år blev fjernet for nogle år siden, blev han alligevel lokket af opfordringerne, og MF 175'eren og konkurrenceploven stod jo alligevel stadig i laden.

Sidste år på New Zealand
Ved sit comeback i 2009 ikke alene kvalificerede Niels Balle sig til danmarksmesterskabet men vandt også. Derfor var han sidste år en af de to danske deltagere ved VM i New Zealand.

- Det var en gigantisk oplevelse, og egentlig havde jeg besluttet derefter helt at stoppe. Men igen kom opfordringerne til at forsøge at komme med til DM på den gamle fynske »hjemmebane«.

Og det lykkedes, da Niels Balle vandt det lokale mesterskab ved Aarhus i begyndelsen af oktober. I øvrigt med ekstraordinær pressebevågenhed, da han i samme forbindelse lod efterårets groteske pløjeregler nedpløje.

- Jeg finder reglerne groteske, og helt uden for proportioner, når økologerne - som åbenbart er bedre landmænd end alle vi andre - gerne må pløje deres jorde her i efteråret, siger Niels Balle, der måske følger idéen op med endnu et indslag ved DM-stævnet.

I øvrigt har arrangørerne af DM-pløjningen i Sdr. Nærå netop måttet søge dispensation, da de omkring 50 hektar konkurrencejord ellers ikke måtte pløjes før efter 1. november.

Læs også