Hvad har du gang i, Danmark?

Formanden for Syd-Østsjællands Landboforening, Jørgen Petersen, udtrykte på foreningens generalforsamling stor bekymring over samfundsudviklingen herhjemme.

                                    

 

 Samfundsudviklingen er stærkt bekymrende. Det fastslog formanden for Syd-Østsjællands Landboforening, Jørgen Petersen, på foreningens generalforsamling den 15. marts på landbocentret i Rønnede.

Hvad er det, du har gang i Danmark? Er du nu blevet så selvtilfreds, at du ikke ser de store problemer, der tårner sig op? At du ikke ser, hvordan arbejdspladserne tonser ud af lande? At du ikke ser, hvordan vores virksomhederne vælger at udvikle sig i andre lande - og det vel at mærke i vores nabolande, fordi vores omkostninger er blevet for store, lød det indledningsvis i formandens beretning.

Og Jørgen Petersen fortsatte:

- Ser du ikke, hvordan unge iværksættere, især indenfor landbruget, vælger at etablere sig i udlandet? At de videnserhverv, vi skulle satse på i Danmark, hastigt følger efter produktionserhvervene, lød det fra den sydøstsjællandske landboformand, der tilføjede, at viden og udvikling ikke kan skilles fra produktionen.

Tager velfærd for givet
Jørgen Petersen fortsatte i samme stil med at spørge:

- Er du blevet ligeglad Danmark, og tager du velfærden for givet? Tror du, at vi bare kan sende checks til hinanden, som børnechecks, ældrechecks, forældrechecks? Nu mangler vi snart kun  millionærchecks til dem, der er hårdt ramt af skatten, lød det tørt fra formanden.

Han understregede dog, at vi har de politikere, vi fortjener.

- 30 % af de valgte til Folketinget har aldrig haft et job, men kommer direkte - eller næsten direkte - fra skolen, Cand. Polit.-skolen, konstaterede Jørgen Petersen, og tilføjede:

- Der tegner sig et billede af, at de kun siger det, de tror, de kan blive genvalgt på. Det må være pga. manglende erfaringer og viden, at der er så få, der tør melde ud. Det var derfor befriende, at nogen turde spille ud med en efterlønsreform. Vi har brug for nogen, der tør sige og ikke mindst beslutte, hvad der er nødvendigt, for at bevare velfærden i Danmark.

Produktion og udvikling hænger sammen
Landboformanden mindede samtidig generalforsamlingen om, at det kun et spørgsmål om tid, førend man må indse, at produktion og udvikling hører sammen.

- Der er meget få mejetærskerfabrikker i verden, og vi har været så heldige at have en i Randers. Den bliver nu lukket og flyttet til - nej, ikke til Asien - men til Italien, hvor omkostningerne er lavere. Der er mange andre eksempler på landbrugsrelaterede virksomheder, der flytter eller lukker. Virksomheder, der lever af at sælge til landmændene, har store økonomiske problemer, fordi vi ikke køber nok.

- Vi landmænd har en lang tradition for at få idéer og udvikle nye produkter, både sammen med lokale smede og andre mindre lokale virksomheder, men da så sandelig også med store virksomheder. Det er ved at gå tabt, konstaterede Jørgen Petersen i sin beretning.

Jørgen Petersen slog i sin beretning fast, at nu, hvor ejendomspriserne falder, er det næsten umuligt at få finansieret et underskud på driften.

- Kreditgiverne forlanger nu indtjening. Det var de længe om. Men de kan ikke bare lige pludselig tillade sig at trække stikket ud.

Det er ikke os, der har givet store ejendomsspekulanter i København og andre store byer enorme lån uden sikkerhed. Men det er åbenbart os, der skal være med til at betale for slipsedrengenes tåbeligheder, med op til 300 % stigninger i administrationspræmierne. Det finder jeg ganske urimeligt. Typisk har kreditforeningerne indtil nu sat mellem 1 og 2 promille til på landbrug, hvilket er småting, konstaterede Jørgen Petersen.

Syd-Østsjællands Landboforening kom ud af 2010 med et overskud på 810.000 kr. efter hensættelse på 350.000 kr. til vedligeholdelse det kommende år.

Læs også