Økologi fylder for lidt på landbrugsskolen

Fødevareministeren vil have mere økologi på de traditionelle landbrugsuddannelser.

Fødevareminister Henrik Høegh (V) havde valgt Landbrugsskolen Sjælland i Høng, som stedet, hvor han ville præsentere regeringens længe ventede økologivision.

En vision der har til formål, at få indfriet regeringens ønske om en fordobling af de økologiske areal frem mod 2020. Det vil sige, at man skal op på 375.000 hektar økologisk jord i Danmark.

Ministeren havde valgt en landbrugsskole som ramme om præsentationen, da det især er blandt fremtidens landmænd, at nøglen til at nå målet skal findes. Et af de konkrete initiativer i planen går således på, at der skal mere økologi ind i undervisningen på landets landbrugsskoler på grunduddannelsen.

Ikke noget økologi
Noget som den studerende på produktionslederuddannelsen, Mikkel Eriksen, bekræfter, fylder meget lidt på den sjællandske landbrugsskole.

- Udover dem der går på den økologiske landbrugsskole på Kalø (på Djursland.red), så mærker man ikke meget til økologi i landbrugsuddannelsen. Vi har her på Landbrugsskolen Sjælland for eksempel slet ikke mærket noget til økologien, siger Mikkel Eriksen, der efterlyser flere besøg på økologiske landbrug under uddannelsen.

Den unge studerende, der om et halvt år er færdig med sin produktionslederuddannelse, beskriver sig selv som økolog af hjertet, og fortæller, at det var hans oldefar, der var en af de første, der startede med økologi i Danmark med en gård på Sjællands Odde. Familien dyrker forsat jorden i dag. Selv tror han, at han en dag vil overtage gården fra sine forældre.

Forudindtaget holdning
Mikkel Eriksen fortæller, at han netop har afsluttet 2. hovedforløb på uddannelsen, hvor han læste med 60 andre. Her var han eneste økolog. Det er eteksempel på, hvor lidt økologien fylder på landbrugsskolen,

- Vi er meget i undertal. Der bliver kørt hårdt på os. Eksempelvis bliver det joket med, at vi tager ud og sprøjter om natten, men det gør vi jo absolut ikke. Der er rigtig mange på uddannelsen, som slet intet ved om økologi, og har en forudindtaget holdning til, at det er noget skidt, lyder det fra Mikkel Eriksen. Han forklarer, at rigtig mange ville have godt af at se, at økologiske landbrug sagtens kan laves uden, at der er ukrudt i hele marken.

Mangel på viden og erfaring
Ifølge Henrik Høegh er det da også vigtigt for økologiens udbredelse, at de unge mennesker får økologien mere ind på rygmarven.

Det fortalte han i sin cirka en time lange præsentation af de kommende økologi-initiativer på Landbrugsskolen i Høng i sidste uge, hvor cirka 20 studerende på produktionslederuddannelsen deltog. Blandt andet Mikkel Eriksen.

Blandt nogle af de øvrige studerende, blev der givet udtryk for, at løsningen til at få mere økologi lå i økonomien. Er der gode penge at tjene på det, skal regeringen nok også få held med at få flere landmænd til at gå økologiens vej.

En rigtig god håndværker
Henrik Høegh var ikke uenig, men han huskede de studerende, der om under et halvt år afslutter deres produktionslederuddannelse på, at der skal mere end økonomiske grunde til for at blive økolog.

- Det nytter ikke noget, man alene bliver økolog, fordi det er her, man kan tjene flest penge. Man skal også brænde for det. I økologi er der flere ting, som er sværere end ved det konventionelle, og man skal altså være en rigtig god håndværker. Derfor synes jeg også, at skolerne skal give det lidt mere interesse, lød det fra Henrik Høegh.

Læs også