Gårdbutik flytter til storbyen

Årstidens frugt og grønt fra sjællandske leverandører er kernen i nyt gårdbutikskoncept, der er åbnet i København.

Gourmetgrønthandleren »Din Baghave« vil nu skabe vaskeægte gårdbutik-stemning midt på Vesterbro i København - nærmere bestemt i det livlige Værnedamsvejkvarter mellem Vesterbro og Frederiksberg.

Mette Helbæk, der står bag forretningen »Din Baghave«, har siden i sommer solgt »lokalt« produceret frugt, grønt og urter af samme kvalitet som de varer, Københavns toprestauranter bruger. Det er sket gennem stadesalg på Østerbro.

Men nu har hun åbnet en egentlig gårdbutik, hvor man under tag kan handle gourmet-grønt i hjertet af hovedstaden.

Sæsonudbud 
Konceptet er, at der hverken er appelsiner og bananer eller for den sags skyld æbler og tomater uden for den danske sæson. Der er derimod masser af lokalt producerede varer fra dygtige, danske bønder.

Mette Helbæk forklarer, at den nye butik gerne skal skabe noget af den stemning, man får, når man handler direkte med bønderne ude hos dem selv.

- Vi vil gerne på alle måder være et alternativ til supermarkedernes måde at sælge frugt og grønt på. Både når det kommer til udvalget, præsentationen, som er helt fri for plastic, og ikke mindst det, at vores kunder altid ved, af hvem og hvordan deres varer er produceret, siger indehaveren.

Vil overraske
Hun føjer til, at gårdbutikken  ikke nødvendigvis tilbyder alt det, folk har stående på deres indkøbsseddel.

- Men vi har til gengæld en masse skønne og måske lidt ukendte varer. På den måde vil vi hellere overraske positivt og give folk større oplevelser, end hvis vi bare møder deres forventninger. Vi vil gerne have flere til at glæde sig over de danske sæsoner, hvor det er vejrets luner, der bestemmer udbuddet, siger hun.

På hylderne kommer foruden frugt og grønt en lang række andre produkter hentet direkte hos lokale bønder og andre »madhåndværkere«. For eksempel dagsfriske æg, de bedste af de danske vine, nylandede fisk og skaldyr fra fiskerne i Gilleleje, hjemmesyltede sager og nykværnet mel på gamle kornsorter.

Læs også